Clearsight Analyzer har dessutom ett par ess i rockärmen som vi tror blir speciellt uppskattade. Det finns en koppling till välkända snifferverktyget Wireshark – dels kan vi importera filer från Wireshark och låta Clearsight analysera dem, dels finns en funktion för paketgenerering som kommer till nytta då vi vill testa vissa funktioner och protokoll eller helt enkelt försöka provocera fram intermittenta problem. Som exempel kan vi nämna tidsbaserade trendanalyser och att vi kan spara en viss ström för att sedan spela upp den igen, det vill säga köra samma trafik igen genom nätverket.

Tyngdpunkten ligger som sagt på applikationslagerprotokoll och speciellt på voip, video och ljud – det är åtminstone dessa applikationer som Fluke Networks gärna sätter fingret på. Men Clearsight stödjer även uppåt 350 olika protokoll direkt ur lådan, och över 1 000 stycken tillsammans med Wireshark. Som extra krydda stöds även 3g-324m och lte som bärare för videosamtal.


Clearsight Analyzer har även ett hyggligt rapportverktyg som sammanfattar trafikbilden över en viss tid. Kan vara bra att ha för att visa upp till exempel för en konsult.

Nackdelar då? Ja, ytan har som sagt polerats, men det finns ändå ytterligare potential till förbättringar. Vissa delar är fortfarande tämligen röriga, åtminstone för den oinvigde. Vi misstänker att verktyget kommer kräva ett mått av inkörning och testning av olika inställningar och konfigurationer innan det kommer till sin rätt för dig. Beroende på hur din miljö ser ut kan det vara lämpligt att fokusera på specifika fall som drabbar er mer ofta än annat, och på så sätt trimma in verktyget. Vi tror att med ett antal sådana fall sparade som konfigurationer kommer tiden det tar att göra en felsökning att kortas avsevärt.

TechWorlds slutsats

Clearsight Analyzer från Fluke Networks ligger i ett attraktivt mellansegment mellan riktigt avancerade instrument och billigare produkter.

Vi tycker det bara är bra att Clearsight inte är för avancerad och därmed komplicerad. Avvägningen med avseende på pris, prestanda och funktioner, med fokus på applikationsprotokoll, tror vi passar många väldigt bra. Ur en användarsynvinkel är det ju på applikationerna det märks att något är fel.

Att produkter i denna kategori har en viss inkörningströskel får ses som fullt normalt. Väl över tröskeln har Clearsight Analyzer bra prestanda, många praktiska funktioner och har bra potential att bli din kompis när nätverket strular.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning

Fakta


Namn:
Clearsight Analyzer
Version: 7.3.0.12
Leverantör: Fluke Networks Corp­oration
Kontakt: www.flukenetworks.com
Produkttyp: Analysprogram för trådlösa och trådbundna ethernet-nätverk
Plattformsstöd: Windows XP x86 till och med Windows 7 x64
Protokollstöd: Cirka 350 olika i grunden, över 1 000 tillsammans med Wireshark
Cirkapris: 40 000 kronor för mjukvaruversionen och 210 000 kronor för en fysisk enhet

+Många funktioner och finess­er.
Stöd för Wireshark.
Fokus på applikationslager.
Bra överblick och snabb felinformation.
-
Vissa delar av användargränssnittet kan förbättras.

BETYG
Funktioner och finesser 40 av 50
Prestanda 22 av 25
Användarvänlighet 20 av 25

TOTALT: 82 av 100