När en modern dator varit avstängd måste all programvara laddas in från hårddisk, vilket kan ta avsevärd tid. Annat var det med DEC:s första dator PDP-1 från 1960, som levererades med Steve Russells spel ”Spacewar” i kärnminnet. Spelet användes av DEC:s kvalitetsavdelning som sluttest. När kunden slog på datorn låg spelet fortfarande kvar där tillverkaren slutade spela, och kunde användas direkt.
Mram-minnen på kiselwafer. Elektroniken ligger under de spinntroniska komponenterna och syns inte på bilden.
Den gamla goda tiden kan vara på väg tillbaka i och med de outslitliga spinntroniska mram-minnena. Tekniken är redan verklighet, och spinntronikerna har redan kastat sig över nästa område: flexibel generering av mikrovågor och terahertzfrekvenser.
Vi tittar in på KTH:s materialforskningslabb i Kista. Man ser vad det är för kaliber på folk i huset det ligger tummade Science och Nature i fikarummet.
Mannen med fingrarna i magnetfältet heter Johan Åkerman och är professor i fysik vid Göteborgs universitet, men vi fångar honom alltså på kontoret på KTH i Kista där han är gästprofessor.
Professor Johan Åkerman vid sputterkammaren där institutionen för materialforskning bygger upp sina mikrovågskretsar.
– För åtta år sedan startade jag en forskargrupp här på KTH, efter att jag jobbat med mram i sju år i USA, berättar han.
Lagras i det fria lagret
Idén med ett mram är att man elektriskt kan läsa ut riktningen på magnetiseringen hos ett tunt, fritt magnetiserbart skikt. Data kan lagras som magnetiseringsriktningen i det fria lagret, som ligger stabilt åt ena eller andra hållet, alltså etta eller nolla.
Innehållsförteckning
TechWorlds porträttintervju med Johan Åkerman:
tinytw.se/akerman
Johan Åkerman i Science:
tinytw.se/toward
Freescales mram-minne:
tinytw.se/freescales
Everspins mram-teknik:
tinytw.se/everspin
Magnetiska nanodroppar:
tinytw.se/kthdroppar
Om jättemagnetresistans:
tinytw.se/magnetnobel