Med en kombination av vass marknadsföring, kaxig framtoning och produkter i framkant kapade Lap Power snabbt åt sig betydande delar av datormarknaden under 1990-talet. Mot slutet av decenniet gick det däremot snabbt utför och våren 2000 var företagets era över.
Vad det plötsliga fallet berodde på finns det olika teorier kring. Förklaringen kan vara att den karismatiske grundaren och vd:n Claes Persson lämnade skeppet, eller helt enkelt att marknaden förändrades och Lap Powers affärsidé inte riktigt höll längre.
Först kom försvaret
Grundstenarna för Lap Power lades i mitten av 1990, men det var inte förrän 1991 man satte igång på allvar. Den första stora ordern kom från försvaret. De beställde ett antal kamouflagemålade släpbara datorer, alltså vad som kanske bäst beskrivs som stationär maskin som har byggts ihop med en fällbar bildskärm. De här klumpiga modellerna blev lite av en specialitet för företaget i början, och man såg också snabbt möjligheterna med de nya bärbara datorerna.
– Min tanke var att allt man skulle behöva i framtiden var en bärbar liten dator, ingen stor stationär. Jag var faktiskt först i världen med att marknadsföra ett paket bestående av en bärbar dator, en stor monitor, stort tangentbord och mus för kontorsarbetsplatser, berättar Claes Persson.
– Jag var också först med en dockningslist som passade bärbara datorer. I dockningslisten var skärm, tangentbord och mus alltid inkopplade. Synd att jag inte sökte patent på detta.
De flesta minns framför allt Lap Powers ansikte utåt, det vill säga Claes dåvarande fru Helen Wellton, som användes flitigt i marknadsföringen. Hon poserade med kort kjol och målade läppar i annonser som bland annat gick i stora dags- och kvällstidningar, något som många ansåg vara provocerande. Annonserna fick extremt mycket uppmärksamhet och bidrog starkt till att omsättningen pekade rakt uppåt.
Sexuella inviter
En gång fällde dock Näringslivets etiska råd mot könsdiskriminerande reklam en av annonserna. Anledningen var att man ansåg att Helens leende signalerade sexuella inviter.
– Fällningen var givetvis larvig. Etiska rådet tyckte inte att en snygg kvinna skulle få göra reklam för en dator, inte ens om hon arbetade på företaget. En dator var ju en produkt för män, och kvinnor skulle därför inte beblandas med datorer – absolut inte om det var en vacker kvinna eftersom det skulle kunna vara kränkande mot andra kvinnor. Fällningen blev för övrigt Sveriges största utrikesnyhet 1991, säger Claes Persson.