Molntjänster blir allt mer kompetenta och börjar bli ett reellt alternativ till att driva en egen serverpark. Men hur väl fungerar tjänsterna och finns det några pengar att spara på att använda dem?

För att undersöka det skapade vi ett scenario där ett företag ska till att investera i en ny serverlösning och jämför funktioner och kostnader för nya fysiska servrar och tjänster i molnet.

För att spetsa till jämförelsen använder vi inte en hybridlösning, vilket kunde vara rimligt i verkligheten, utan vi satsar helhjärtat åt båda hållen och jämför en 100 procent lokal lösning med en 100 procent molnbaserad lösning. För detaljer, se rutan som beskriver vårt scenario.

Som molnleverantör använder vi här Microsoft i form av tjänsterna Azure, Office 365 och Intune. Det visar sig att vi i vårt fall skulle kunna sänka kostnaderna med cirka 40 procent genom att välja molnet. Låter det intressant? Läs då vidare, för i den här artikeln ska vi berätta exakt hur det går till.

Scenario

Ett mellanstort företag som ska investera i en ny serverpark och ny lagringslösning. Man vill dessutom modernisera sin klientpark.

De funderar på om det kan vara dags att ta steget ut i molnet och placera sina servrar där i stället för att bygga upp en ny traditionell serverlösning i form av en virtuell miljö baserad på Hyper-V.

Väljer man molnspåret använder man också molntjänsten Intune och Office 365 som kontorssvit.

Företagets behov vid lokal lösning:
150 användare med 100 stationära datorer och 50 bärbara (150 licenser för klient-os och -produkter)
2 SQL Server (Databas och rapportserver)
1 Exchange-server
1 Sharepoint-server
1 Lync-server
1 Clickview-server
1 server för affärssystem
1 fil-/print-server
2 domänkontrollanter
1 terminalserver (RDSH)

Det finns behov av 3 terabyte datalagring där iscsi-san ger tillräckligt prestanda.

Företaget har krav på minst 99,9 procent tillgänglighet till sin it-miljö.
Man behöver skräppostfilter och virusskydd för e-post. Klienterna finns redan inköpta och kör i dag Windows 7 OEM, men man vill licensiera för Windows 8 Enterprise. Molnalternativet behöver ingen katastrof­återställning, men det gör den lokala lös­ningen. Båda lösningarna behöver backup.

Router för internetåtkomst är gemensam i båda alternativen.
Vi tänker oss att bandbredden (100 megabit upp och ned) till det lokala kontoret är tillräcklig för arbete mot molnbaserade servrar. Företagets investering ska hålla i minst fyra år, varefter en ny upphandling ska göras.

Belastningen på it-miljön är inte oerhört stor. I en lokal lösning bedöms två värdservrar kunna göra jobbet och i molnet kan de flesta roller skötas med små- eller mellanstora instanser av servrar. Klienterna behöver köra Office 2013.

Fakta

Område: Lokalt

+Fullständig kontroll.
Tillgänglig utan internetförbindelse.
Snabb nätverksåtkomst
-Dyrt. Mycket underhåll. Mycket produktkompetens behövs. Tar lokalyta, svårflyttat. Mer komplicerat att erbjuda självservice. Stelbent – måste alltid kunna erbjuda maximal förväntad belastning.

BETYG
Pris 10 av 30
Kontroll 20 av 20
Prestanda 15 av 20
Krav på underhåll 5 av 20
Enkelhet i användning 10 av 20

TOTALT: 60 av 110

Bäst i test
Område: Molnet

+Billigare lösning.
Snabbt att starta projekt.
Enkelt för användaren.
Bra självservice.
-Sämre kontroll. Integritetsfrågor måste undersökas. Helt beroende av internetförbindelsen. Utlämnad till leverantörens förändringar. Sämre nätverkshastighet. Vissa tjänster saknas fortfarande, till exempel rds och vdi.

BETYG
Pris 25 av 30
Kontroll 10 av 20
Prestanda 10 av 20
Krav på underhåll 15 av 20
Enkelhet i användning 15 av 20

TOTALT: 75 av 110

cal, client access license: Licens som tilldelas en klient och ger rätt att utnyttja en viss tjänst på en server, till exempel SQL Server eller Exchange. Alla cal ingår i Azure.
iaas, infrastructure as a service: Moln­­tjänst som innebär att du skapar egna virtuella servrar i molnet som du sedan hanterar själv och installerar produkter i.
ipsec: Krypteringsstandard för att etablera vpn-förbindelser.
mx-pekare: Värde i dns som anger till vilken server e-post ska skickas.
RDSH, Remote Desktop Session Host: Gör det möjligt för många användare att ansluta till en och samma server för att där köra sina program. Kallades tidigare terminalserver.
rfc1918: Standard för privata ip-nätverk. Exempel: 192.168.0.0 eller 172.16.0.0.
SA, Microsoft Software Assurance: Underhållsprogram hos Microsoft.
Ger möjlighet att dela kostnad över flera
år och fri tillgång till nya versioner.
saas, software as a service: Molntjänst som är färdig att konsumera, till exempel Office 365, Gmail eller Projectplace.
SCCM, System Center Configuration Manager: Delprodukt i System Center för att konfigurera och installera produkter.
site-to-site-vpn: Ett sätt att binda ihop olika geografiskt spridda nätverk via de brandväggar de olika näten har, för att därigenom ge möjlighet att kommunicera fritt mellan näten.
vm: Virtuell maskin.