Molnlagring gick snabbt från spännande modeord till småtråkig vardag som många användare i dag inte kan tänka sig livet utan. Tjänster som Google Drive, Dropbox och Microsoft Skydrive har etablerat vanan hos både proffs och privatpersoner. Spara en gång, öppna överallt.

Sharepoint på väg bort

I Office 365 är molnlagring och online­delning av dokument så integrerat i programmen att gamla dokumentdelningsflaggskeppet Sharepoint är på väg att bli ett bortglömt varumärke, även om infrastrukturen finns kvar bakom. För en slutanvändare är det Office, helt enkelt.

Egnyte kallas för det mesta för en konkurrent till Google Drive och Dropbox, men våra tankar går mer och mer till just Sharepoint ju mer vi dyker ner i dess överraskande rika utbud av funktioner för både slutanvändare, arbetsledare och tekniska administratörer. Det här är mer än en synkad fjärrlagringsplats och ett webbgränssnitt.


Egnytes webbgränssnitt är strukturerat som Utforskaren i Windows, mappträd till vänster och fillista i mitten. Man kan byta ut Egnyte-loggan mot företagets egna.

Inte bara lagring

Faktum är att Egnyte inte egentligen är en molnlagringstjänst. De erbjuder en molnlagringsyta åt användaren, men det är bara ett av alternativen för var du kan placera dina filer. Det är alltid en risk med en lite mindre tjänsteleverantör att deras lagringskapacitet eller egna bandbredd inte lever upp till efterfrågan från kunderna. Men utöver Egnytes egna lagringsutrymme kan kunden koppla tjänsten till ett flertal av de allra största lagringstjänsterna, till exempel Amazon S3 och Azure.

Dessutom går det att kombinera onlinelagring med koppling till företagets interna lagring i lokalt nas och san med standardprotokollen nfs/cifs, speciallösningar för koppling till lokala ”moln” – Netgear ReadyNAS för lite mindre grupper och för större arbetsplatser VMware-baserad virtuell filserver med till exempel Netapp Unified Storage. Det går att kombinera lokal lagring med molnlagring och synka mellan dessa för extra säkerhet och mobilitet.

Kärnan i Egnyte, det systemet egentligen är, är gränssnittet för att komma åt dina filer, inte fillagringen själv, och möjligheten att kunna kombinera olika lagringsplatser.


Administratörer har tillgång till ett extra gränssnitt för konto­hantering, där nya användare och grupper kan administreras. Det funkar riktigt smidigt för en mindre organisation.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

TechWorld rekommenderarProdukt: Egnyte Hybrid Cloud
Leverantör: Egnyte
Kontakt: www.egnyte.com
Lagringsplats: 1–3 terabyte beroende på abonnemang, mer utrymme som tillval
Klientstöd, filåtkomst/synkronisering: Windows, Mac OS, IOS,
Android, WebOS, Blackberry
Webbläsarstöd, åtkomst: Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome
Licenstyp: Abonnemang
Cirkapris per användare och
månad:
50 kronor (Office), 100
kronor (Business), cirka 130 kronor (Enterprise)

+ Brett plattformsstöd.
Flexibel lagring.
Detaljerad rättighets- och delningsfunktion.
-
De billigare abonnemangen är ointressanta för alla företag utom de allra minsta.

BETYG
Funktioner: 25 av 30
Plattformsstöd: 17 av 20
Administration: 20 av 30
Användarvänlighet: 17 av 20

TOTALT: 80 av 100