Vdi är en teknik som vinner allt mer mark. Genom att köra även klienterna i form av virtuella datorer får du en mängd fördelar. Det går extremt fort att ta bort och skapa en ny klient, klientmallar blir mycket enkla att underhålla, du kan lätt genomföra massförändringar på klienterna och dina användare kan ansluta till sin klient var de än befinner sig och oavsett vilken enhet de råkar använda för tillfället.

Häng med på en genomgång av hur man fixar det i en Vsphere-miljö!

Scenario

Vi tänker oss här ett företag som vill införa en lösning för byod, bring your own device. Man har idag en virtualiseringslösning baserad på VMware Vsphere. Så många olika enheter som möjligt ska stödjas. Företaget har utrymme och kraft nog att testa View i befintlig lösning.

1. Installera Composer


Composer installeras enklast på samma server som Vcenter och tilldelas automatiskt en tcp-port.


Du måste skapa en databas som Composer använder för att ha kontroll på vdi-klienterna.

Börja med att installera den av komponenterna som heter Composer på din Vcenter-server. Den kommer att genomföra alla de förändringar som du senare konfigurerar i anslutningsservern.

Du skapar först en databas som Composer kommer att behöva, och kör sedan installationen av Composer.

Databasen kan placerads på valfri server med Microsoft SQL Server, men för mindre testinstallationer är det okej att använda SQL Server Express, till exempel den som ingår när du installerar Vcenter.

Det här momentet brukar vara över på några minuter.

2. Installera Connection Server


Vid installationen måste du välja servertyp. För att skapa en testinstallation räcker det bra med en enda standardserver.


För att kunna ansluta med en html5-webbläsare måste en HTML Access-komponent installeras på Connection Server.

Nästa steg är att installera Connection Server (anslutningsservern). Det bör vara en dedikerad server som kör Windows Server 2008 R2. Det är den plats som användarna ansluter till med sina klienter och det är också här du genomför all konfiguration.

När installationen är klar ska du också installera en ny komponent som kallas ”Featurepack for HTML access”. Den är en del av View 5.2 och gör det möjligt att ansluta till sin klient via en webbläsare.

Fakta

Innan du skapar din första klientpool kan du ladda hem VMware OS Otimization Tool, ett verktyg som optimerar din klientmall:
tinytw.se/osopt

Testversionen av View hittar du här:
tinytw.se/viewtest