Så verkar flygmyndigheternas motstånd mot elektronisk utrustning under passagerarflygningar äntligen vara brutet. Både European Aviation Safety Agency (EASA) och amerikanska Federal Aviation Administration (FAA) medger nu (november 2013) att passagerarnas elektroniska apparater ska få användas under flygning.

Men beslutet är tvetydigt och ger ändå rum för flygbolagens välbekanta vinglande inom området. EASA menar trots allt att det finns risk för radiostörningar, så passagerarna måste ha flygläge aktivt under start och landning.

Men finns det risk för radiostörningar? Myndigheterna velar tydligen lika mycket som förut. Problemet är att ingen kan bevisa absolut säkerhet. Låt oss en gång för alla få slut på snacket om att mobilen sänder extra starkt uppe i luften. Mobilen sänder inte alls uppe i luften. Så fort den tappar kontakten med mobilnätet, vilket sker väl före 10 000 fot, är den tyst. Vem skulle den sända till? Rätt ut i rymden, och hoppas på svar?

Det tycks aldrig ha funnits något tekniskt hot. Myndigheterna kan inte peka på en enda olycka där bärvåg från en mobiltelefon bevisligen skulle ha spelat en roll. Med lite teknisk konspirationsanda kan man tänka sig att en 2-watts bärvåg kan påverka något, men varför då slå ned på datorspel och digitalkameror, som bara strålar i mikrowattklassen, eftersom de måste uppfylla EMC-bestämmelserna. Klarar flygplanet inte det, klarar det inte att flyga genom en radarstråle på en megawatt heller. Men det klarar det ju, annars skulle det inte ha blivit mycket flygande.

Ett annat påstående är att om passagerarna får använda gps skulle det kunna störa flygplanets gps. Flyget får för närvarande inte använda gps för sin navigering.

Bara för att dina usla hundrakronors datorhögtalare säger *ruppedibuppedibupp* när mobilen kommunicerar, behöver inte det betyda att flygplanens helkapslade radioinstallation för tio miljoner dollar reagerar. När jag frågade konstruktörerna bakom Saab 2000 om mobil-störningar, fnissade de bara.

Det här inget beslut som flygbolagen kommer att ta lätt på. Först och främst är det trögheten i administrationen som måste övervinnas. ”Vi har gjort så här i XX år och varför skulle vi överge våra väl underbyggda regler nu? Vi tror ändå att ...”

Risken för flygplanet rent flygtekniskt är vid start och landning, eftersom det är då det kan finnas saker i vägen för planet och det kan behöva evakueras snabbt. Då vill besättningen ha passagerarnas uppmärksamhet. Folk lyssnar på det som sägs och titta på säkerhetsinstruktionerna. Då duger det inte att passagerarna sitter och lyssnar på musik, spelar spel eller leker med Facebook. Tidigare i månaden såg vi hur människor i New Yorks tunnelbana till och med distraherades från en mördares pistol av Facebook.

Därför kommer elektroniska leksaker aldrig att bli tillåtna under start och landning. Flygläge under start och landning påverkar inte situationen, eftersom det fortfarande medger film, musik och spel. Det myndighetsbeslutet är sålunda tvetydigt.

Eftersom det inte finns flygtekniska skäl för ett apparatförbud under planflykt kan man bara tänka sig att flygbolagen hellre vill att vi använder deras dyrbara inbyggda telefoner. Alternativt kan vi som Norwegian Air få använda deras inbyggda wi-fi och betala för det. Norwegian slår ändå inte på sin wi-fi under 10 000 fot, med hänvisning till det där med att de vill ha passagerarnas uppmärksamhet.

Vi velar vidare, men kan alltså konstatera att flygtekniken inte är problemet.