Att man kan flytta till Mars är inte längre en fråga. Planeringen är i full gång och flera kommersiella projekt är i startfasen. Till att börja med blir det enkelresor, vilket man skulle kunna tro var bekymmersamt för kolonisterna. Men icke. Organisationen Mars One som har inbjudit hugade spekulanter att anmäla sig för en enkelresa har redan fått in tusentals svar.


Mars Ones planerade marskoloni. Bild: Mars One.

Avsikten är att ha kolonister på Mars år 2023 och att ytterligare kolonister skulle infinna sig år 2024. Kolonin ska bestå av ett antal bostadsmoduler, med längre utbyggnader täckta av regolit (marsjord) för att klara kosmisk strålning och solvind under längre tid. Det finns vatten på Mars, och det kan sönderdelas för att skapa syre.

Det låter väldigt fint och heroiskt allt det där, men min gissning är att kolonisatörerna skulle bli tokiga, om inte omedelbart, så åtminstone efter att de tvingas bo i ett par burkar i ett år, som det ryska experimentet MARS-500 visade.

Hål på rymddräkten är fatalt

Så fort man vill ut på ytan och bort från sina besvärliga rymdkamrater, måste man ta på rymddräkten. Och går det hål på den när man är ute och spatserar på ytan, är man förlorad, för vi kan inte andas i marsatmosfären.


I filmen ”Total Recall” från 1990 fick vi lära oss att det är ont om luft på Mars. Bild: Carolco Pictures.

För att en planet vilken som helst ska bli behaglig och hållbar för mänsklig kolonisering måste det finnas andningsbar atmosfär.

Låt oss börja med att fundera på varför Mars ursprungligen blev av med sin atmosfär. För atmosfär torde Mars ha haft, precis som Jorden, om det en gång fanns vatten där.

Trycket på Mars varierar nu mellan mycket låga 30 pascal på toppen av berget Olympus Mons upp till maximala 1,16 kilopascal i de lägsta delarna av kratern Hellas Planitia, vilket ger ett globalt genomsnitt på omkring 0,6 kilopascal. Detta motsvarar trycket på jorden vid en höjd av 35 kilometer, och är mindre än en hundradel av trycket vid jordens yta på 101,3 kilopascal. I förstone kunde man tro att Mars gravitation på 0,376 g är för låg för att kunna hålla kvar en atmosfär, men det stämmer inte.

Fakta

Beräkningarna baseras på en utredning från Lunds tekniska högskola (pdf)
tinytw.se/lthvate
De vill till Mars på riktigt:
www.mars-one.com
MARS-500-experimentet:
en.wikipedia.org/wiki/MARS-500
Bo i en krater på Mars. Snyggt!
tinytw.se/craterdome
Terraforma Mars:
en.wikipedia.org/wiki/Terraforming_of_Mars
Att bo på månen:
tinytw.se/bopamanen
Häftiga bilder från Venus:
tinytw.se/venusbilder