Du är långt ifrån anonym när du surfar på nätet. Utöver ip-adressen tar de sajter du besöker lätt reda på var du befinner dig, vilken sajt du var på innan, vilken webbläsare du använder och en hel del annat, oftast för att kunna leverera en bra upplevelse och riktade annonser.

Räkna också med att din ankomst noteras av flera andra aktörer utöver sajtägaren. Insticksfunktioner på sajterna tillhörande sociala nätverk och annonsnätverk är de vanligaste spionerna. Vill det sig riktigt illa hamnar du dessutom i klorna på elaka spionprogram med syfte att registrera personliga uppgifter om dig, uppgifter som sedan missbrukas i andra sammanhang.

Det kan även hända att du blir övervakad på ett inte fullt så uppenbart sätt, nämligen av myndigheter och organisationer som upplever att de har ett behov av att hålla koll på det de tycker är misstänkta aktiviteter på internet. Edward Snowdens avslöjanden som påvisar existensen av topphemliga amerikanska och brittiska övervakningsprojekt är ett bra exempel i sammanhanget.

Men misströsta inte, som tur är finns det massor med saker du kan göra för att undkomma bevakning. Med hjälp av par användarvänliga tjänster och en del smarta knep har du möjlighet att minimera riskerna för att någon avslöjar din identitet och vad du gör på nätet, och det är just det vi ska gå igenom i den här artikeln.

Innan du går vidare kan det vara värt att nämna att det har sitt pris att vara skyddad. Om du tar hjälp av ett eller flera av tipsen vi nämner får du räkna med att det går långsammare att surfa, funktioner försvinner, sajter ser tråkigare ut och även att informationen som visas inte längre är lika relevant. Det är tyvärr inte så mycket att göra åt.

Vpn och Tor är den bästa kombinationen

Alla anslutningar på internet sker som bekant med hjälp av ip-adresser, och det är också i huvudsak din ip-adress som gör dig identifierbar. Därför är det också den du måste se till att dölja, något du kan fixa på tre olika sätt: med en proxyserver, en vpn-server eller genom att använda en anonymiseringstjänst, till exempel Tor.

Proxyservrar och vpn-servrar fungerar båda på det sättet att de utgör en passeringspunkt mellan din dator och den webbserver du besöker, något som innebär att alla spårningsförsök utifrån normalt sett leder till proxy- eller vpn-servern i stället för direkt till dig.

Vpn-servrar har dock en uppenbar fördel när det gäller säkerheten, nämligen att all trafik från din dator skickas i en krypterad tunnel. En proxyserver är däremot ett billigare alternativ, ofta till och med gratis, men eftersom vi prioriterar säkerheten i det här fallet rekommenderar vi i första hand vpn-servrar.

Sida 1 / 4

Innehållsförteckning