Kameraövervakning blir allt vanligare för att skydda kontor mot inbrott. Med Ispyconnect ska man kunna ordna övervakningen utan att installera speciell hårdvara, genom att i stället använda de kameror och mikrofoner som finns inbyggda i många kontorsdatorer i dag. Man får alltså ett mjukvarubaserat övervakningssystem som kan användas på flera sätt.


Ispyconnect kan användas på alla Windowsdatorer med versionen XP eller senare. Det är gratis och har öppen källkod som kan anpassas för de egna behoven.

Kan kännas obehagligt

Vi kan förstå om många, i dessa tider av absurd övervakning närapå överallt, kan känna obehag av att börja använda de anställdas arbetsredskap för ytterligare övervakning, och Ispyconnect har även funktioner för att avlyssna vad som görs på själva datorn. Men det hindrar inte att det verkar smart att utnyttja hårdvara som man redan har om man vill ha ett system som vakar över kontoret när det är tomt. Det är ur det perspektivet som vi har snabbtestat Ispyconnect.

Mjukvaran installeras på de Windows-datorer man vill använda sig av. Den kan ta data från webbkameran, och om man vill även från datorns mikrofon.
Vad kameran visar kan man få tillgång till löpande genom en webbserver, och kan alltså se det i sin webbläsare var som helst om datorn ifråga släpper in trafik över internet.

Vidare kan Ispyconnect spela in vad som händer, och inte minst har systemet funktioner för att reagera på rörelser eller ljud. Då kan den till exempel skicka ett larm till en mobiltelefon eller en e-postadress.

Vi testar att installera Ispyconnect på en bärbar dator med inbyggd kamera. För att det ska fungera behövs Dotnet version 4, som följer med produkten.


Tillgång till kameror och mikrofoner konfigureras genom den del av Ispyconnect som körs lokalt på datorn där det är installerat.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Produkt: Ispyconnect
Version: 5.5.8
Tillverkare: Developerinabox
Kontakt: www.ispyconnect.com
Utvecklingsmiljö: Dotnet
Licens: LGPL
Systemkrav: Windows XP eller
senare.
Cirkapris: Gratis för grunden.
Tillgång till sms/mms-larm kan
köpas till.

+ Utnyttjar hårdvara man redan har – enda investeringen för att komma igång är tid. Öppen källkod.
- Inte helt enkel att använda. Kameran måste (såklart) vara riktad mot det man vill fånga. Fungerar endast på Windows.

BETYG
Funktioner och finesser: 15 av 25
Installation och konfiguration: 10 av 25
Duglighet som inbrottslarm: 12 av 25
Prisvärdhet: 20 av 25

TOTALT: 57 av 100