Öppen hårdvara är ingenting man hör talas om speciellt ofta. Öppen källkod är däremot en del av vardagen idag. Anledningen är naturligtvis att programvara är så mycket enklare att bygga. Vem som helst kan ladda ner en kompilator och bygga ett program med några enkla kommandon – åtminstone är det så för välkonstruerade program.

Men öppen hårdvara är faktiskt väldigt lik öppen källkod. Det handlar om att ritningarna skall vara tillgängliga och licensen ska tillåta vem som helst att ändra i dem och skapa nya enheter från dem. Open source hardware association, Oshwa, har skapat en formell definition för vad som får kallas öppen hårdvara. I 12 punkter utvecklar de idén som liknar de fyra friheterna som ligger till grund för fri programvara och öppen källkod.

En aspekt av hårdvaran som skiljer sig från mjukvaran är att den är fysisk. Det går inte att återskapa den enkelt om den behöver ändras. Det går heller inte att uppgradera delar av den enkelt om man vill till exempel byta ut cpu:n i en platta mot en senare modell. Men nu har det kommit en produkt som kan bli starten till något intressant.

Ett företag som heter Make Play Live släppte i dagarna en produkt som heter Improv. Improv består av två delar: ett minimalt cpu-kort med en Arm-processor, minne och en standardiserad kontakt samt en i/o-enhet som man kopplar in cpu-kortet i via kontakten. i/o-enheten tillhandahåller det mesta som en vanlig dator gör, till exempel kontakter för bland annat usb, hdmi, sata och till och med vga. Allt till det facila priset av 75 dollar.

Improv levereras med operativsystemet Mer samt Plasma Active, ett operativsystem som från början tagits fram för surfplattor. Det finns också ett utvecklingskit som kan laddas ner fritt.


Improv tillhandahåller, i minimalt format, allting du behöver för en fungerande dator. Ritningarna och mjukvaran är helt öppna.

Alla ritningar öppna

Improv följer principerna för öppen hårdvara. Alla ritningar är öppna, all mjukvara till Improv är fri och gränssnitten är väldefinierade. Det är dessutom inte bara byggt av företaget Make Play Live utan det finns en hel community bakom Improv som stått för den största utvecklingsinsatsen av främst mjukvaran.

Det finns redan nu en begynnande krets av partners runt Improv som kommer att tillhandahålla expertis och nya hårdvaror, till exempel nya typer av i/o-moduler, också de enligt öppen hårdvara. Och det finns obekräftade rykten om att en läsplatta med utbytbar cpu-modul är på gång.

Länkar
Definition på öppen hårdvara
Introducing Improv
Improv