Scenario 4: Tidningsredaktionen, sent torsdag kväll

Johnny vecklade långsamt upp papperslappen han just dragit ur Edgars skärmmössa. Det stod hans namn på den.

– Så det blir du som får publicera i eget namn, sade Edgar dämpat.
Det var för sent att backa nu. Alla fyra frilansarna behövde pengarna, och en stor spekulation i att IT Corps aktie skulle falla var det snabbaste sättet. De hade väntat länge på att det skulle finnas tillräckigt med fallhöjd i aktiekursen och många rykten i omlopp.

De hade känt varandra länge, sedan tiden då de alla hade fasta anställningar. Tillsammans kunde de publicera ”nyheten” om den stora skandalen på IT Corp exakt samtidigt på webben hos båda de stora morgontidningarna, en ekonomitidning och det stora it-förlaget. Inget av publiceringssystemen krävde att någon redaktör skulle godkänna det som publicerades. Det var också lätt att publicera artiklar i andra skribenter namn, från valfri dator via webbinloggning.

– Det är det bästa tillfället vi haft. Kan vi få ut den här under helgen kommer vi att ha minst ett dygn innan våra kollegor hinner få tag på folk som kan dementera uppgifterna. Alla har väl förberett sina aktiedepåer att spekulera i ett stort kursras? frågade Edgar.

Johnny nickade och svalde. Planen hade en svag del. För att få tillräckligt stort genomslag måste även en av dem personligen leverera storyn till en av sina utländska uppdragsgivare. Och där dög ingen anonym inloggning.

Han skulle behöva skylla på att han fått sin dator hackad efteråt. Och stänga av telefonerna. För om redaktionen i London ringde honom för att kontrollera storyn skulle han få svårt att skylla på något missförstånd. Han måste helt enkelt låtsas som om han låtit sig luras. Och hur anonymt var egentligen Paypal och Bitcoin om det blev en internationell polisutredning? 
Det skulle han snart få reda på, tänkte han och satte sig vid sin dator.

Fakta

Vi vill tacka följande experter för hjälp i samband med författandet av artikeln:
Sara Hjalmarsson (Svensk Scenarioexpertis), Kurt Erik Lindqvist (Netnod), Johan Sigholm (Försvarshögskolan) och Daniel Westman (Stockholms universitet).