Det är bråda dagar hos kryptologen, speciellt med tanke på årstiden. Nu brukar det ju främst vara virusinfektioner folk oroar sig över. Men efter allt som hänt verkar allt fler inse att det faktiskt är olämpligt att inte skydda sig.

Så när kryptologen sticker ut huvudet och glatt ropar ”Aloha!” för att kalla in dagens första patient kan han vänta sig en hektisk men också intressant dag. För det är inte bara allsköns åkommor han förväntas bota, han har en hel arsenal med nya intressanta botemedel att tillgå.

Bitmessage är ett decentraliserat och krypterat peer-to-peer-nätverk för att skicka e-postmeddelanden. Det är mycket potent men det kräver att också mottagaren har en Bitmessage-klient. Vanliga e-postklienter är tyvärr resistenta, vilket är tråkigt, eftersom okrypterad e-post ju är en av de vanligaste åkommorna.

Silent Circle, grundat av bland andra pgp-skaparen Phil Zimmermann, består av två delar och råder bot på lite mer ovanliga krämpor. En del krypterar röst- och videosamtal över mobila enheter, en annan krypterar sms och har även en så kallad “burn notice”-funktion där meddelandet tas bort permanent efter en tid.

Tidigare ingick även en del för att skicka krypterad e-post, men den togs bort efter påtryckningar från amerikanska myndigheter.

Konkurrenten Lavabit gick samma öde till mötes, men de båda har nu gjort gemensam sak och utannonserat dunderkuren The Dark Mail Alliance. Än så länge är det inte tillgängligt, men det kan vara väl värt att hålla kolla på sajten darkmail.info.

Missa inte heller Textsecure på apotekshyllan, en app för att skicka krypterade textmeddelanden.

Bland de remitterade finns inte bara företag som inte vill bli snuvade på sina data, till exempel Silent Circle har många myndigheter som kunder, vilket också kan sägas om uppstickaren Koolspan. I det fallet handlar det om ett riktigt hästpiller i form av kryptering i hårdvara, närmare bestämt på en micro-sd-krets, och möjlighet till säkra samtal och textmeddelanden. Många hyperkänsliga kunder, som advokatfirmor, använder den här lösningen.
Sist men inte minst brukar kryptologen ordinera åtminstone en dos Truecrypt, en gratiskur som krypterar dina filer på ett enkelt sätt.

Vill du spara data i molnet är Spider­oak en mycket intressant variant med stark säkerhet – läs vårt test från TW08/2013 på tinytw.se/molnsaker.

Kryptologen har alltså sitt medicinskåp laddat med nya kurer som dämpar din oro och håller dig skyddad. För det sänder vi inte minst vår tacksamhet till professor Diffie.