IBM utvecklar mjukvara som gör att organisationer kan använda flera molntjänster på samma gång, något som innebär att man inte behöver vara beroende av en enda leverantör. Dessutom elimineras risken för att data inte är åtkomstbara i samband med att en tjänst krånglar.

Trots att InterCloud Software fortfarande är under utveckling bjuder IBM nu in kunder för att testa den. Så småningom kommer mjukvaran att ingå i företagets enterprise storage-utbud där den kan användas för att ta backup i molnet. För närvarande krävs det att man har ett IBM Storewize-system för att kunna delta i testerna.

Thomas Weigold som är ansvarig för IBM:s forskning kring lagringslösningar, uppger att kunderna har frågat efter en lösning av InterCloud Softwares kaliber.
– Kunderna är intresserade av molnlagringstjänster men oroar sig för att lägga viktiga data i händerna på tredjepartsleverantörer, både när det gäller säkerhet och pålitlighet, säger han.

Mjukvaran erbjuder ett enhetligt gränssnitt som administratörerna kan använda för att sprida data över flera molnleverantörer. Det går att specificera vilka leverantörer man vill nyttja, och stöd finns för både fil- och blocklagring samt kryptering.

IDG News