FEL: Ingen koll på avtalen med leverantörerna

Många it-avdelningar har dålig koll på när avtalen med leverantörerna går ut, och när det är dags för förhandling, anser Jonas Feist.

– Helt plötsligt kommer en förnyelse av ett avtal, och då har du ju tappat momentum att kunna förhandla. Då är det förmodligen bara att betala, för annars skulle avtalet ha sagts upp för flera månader sedan, säger han.

Det här innebär att du kanske åker på en förhöjd supportavgift, och att du inte har möjlighet att plocka bort något du inte längre har nytta av.

– Företag sparar både här och där, men när det kommer till att hålla koll på avtalen med leverantörerna är kostnadsmedvetenheten oftast inte alls tillräckligt hög, säger Jonas Feist.

SÅ GÖR DU RÄTT 

Du bör skapa en kalender där du skriver in när det är dags att ta en diskussion med de olika leverantörerna inför att det är dags för avtalsförnyande, anser Jonas Feist, Redbridge. Dessutom bör it-avdelningen ha en person som är speciellt ansvarig för avtalen.

– Annars blir det lätt så att man inte har full koll på vem som äger avtalet och vad som var syftet med avtalet från början.

Joachim Nässlander på Microsoft håller med om att det är viktigt att hålla koll på avtalen med leverantörerna.

– Det kan ju påverka priserna ganska mycket. Du måste vara medveten om hur dyrt det kan bli om du inte omförhandlar dina avtal. Det finns även system som hjälper dig att hålla koll, precis som det finns för licenshanteringen.


FEL: Du inbillar dig att Apple är säkert

Det är ett alltför vanligt fel att tro att Apples produkter är säkra och inte behöver något extra skydd, anser Jesper Kråkhede.

– Alla datorer och program byggs av människor och människor gör fel. Dessutom kör du andra program på datorn, och det dyker upp sårbarheter i dem hela tiden, säger han.

SÅ GÖR DU RÄTT 

Se till att skaffa rätt säkerhet, helt enkelt.

– Säkerhet är som en liter mjölk i solen. Den går bra att dricka nu, men efter ett tag har den surnat; även om något är säkert nu så vet du inte hur det är nästa vecka, säger Jesper Kråkhede.

Fakta

Äldre män gör allra mest fel. Det hävdar Truesecs Mikael Nyström tvärsäkert.

– Det är verkligen skillnad på gamla rävar jämfört med yngre män och kvinnor – de tänker väldigt olika. De yngre är mycket smartare, mer agila, och snabbare i fötterna, säger han.

Jonas Feist på Redbridge har dock i stort sett motsatt uppfattning.

– Nya företag som går bra och tar in många unga människor gör ofta många fel. Förmodligen beror det på att de inte har erfarenhet och att de måste producera snabbt, säger han.

När det gäller säkerheten är det ledningen som gör mest fel, anser Jesper Kråkhede på Ekelöw.

– De tar ofta inte ansvar för säkerheten: de sätter sig inte in i problemet och skaffar sig inte rådgivare. Även chefen under gör ofta fel genom att inte kolla om säkerhetsavdelningen gör rätt saker eller genom att inte våga säga ifrån.

Microsofts Joachim Nässlander vill inte peka ut någon särskild grupp som särskilt benägen att göra fel.

– Det är nog ganska jämt skägg, säger han.