När ett företag ska investera i mobiltelefoni är det många olika saker att ta ställning till. Val av operatör, växelfunktioner och klienter är kanske de mest uppenbara, men man måste också besluta om man ska satsa på byod eller köp in ny hårdvara, eller en kombination av de alternativen. Allt det här påverkar kostnader, applikationsmöjligheter och supportbehovet.

Ett bra ställe att börja är att titta på alternativen för mobila operativsystem. Valet av plattform dikterar en hel del av vad som kan göras med telefonerna, och hur man implementerar dem i företagets it-miljö.

Två av tre nya i höst

Under hösten har vi sett nya generationer av två av de tre stora mobila operativsystemet. Apples IOS har uppdaterats från version 6 till 7 och Android har släppt sin nya version 4.4, även kallad Kitkat, med där är skillnaderna inte lika stora från föregångaren 4.3 som på Apple-sidan. Dessutom har inte alla Android-telefoner Android 4.4 – det är snarare så att det kommer dröja länge innan de flesta klienter är uppgraderade, om ens någonsin.

Den vanligaste Androidversionen i nysålda telefoner under 2013 var inte ens Android 4.3, utan 4.2. Endast en handfull av tillverkarnas bästa och dyraste modeller hade börjat säljas med Android 4.3. Förutom Googles egna smartphone Nexus 5 är det just nu ingen modell som kör Android 4.4, och under 2014 kommer Android 4.3 med största sannolikhet vara den dominerande versionen. Därför har vi i detta test valt att testa Android 4.3, men vi kommer att nämna funktioner och egenskaper som skiljer de bägge versionerna åt.

Det tredje operativsystemet som vi testar är Microsoft Windows Phone 8. Även om allt färre telefontillverkare har satsat på Windows Phone har Microsoft haft en lojal allierad i Nokia, och under hösten gjorde Microsoft slag i saken och köpte den finska mobiljätten. Så oavsett vad som sker för övrigt på marknaden lär vi få se en hel del Windows Phone-modeller därifrån i framtiden.

Relevant för inköp och drift

I det här testet har vi försökt att gå igenom ett brett urval av aspekter som är relevanta för både inköp och löpande drift av smartphones på ett företag.

Vi tittar på gränssnitt och standardutbudet av appar, då det påverkar it-avdelningens supportbörda. Vi synar respektive systems utbud av andra nytto-appar som är relevanta för företag, från dokumentvisning, växel- och meddelandesystem till klienter för virtuella skrivbord, fjärrlagring, med mera.

Och vi tittar givetvis på möjligheten att integrera telefonerna i företagets övriga it-miljö, med kontohantering, koppling till e-post och grupprogram och möjlighet till lokal konfigurering och fjärrhantering.

Fakta

Ett företag med cirka 500–1000 anställda ska nyinvestera i telefoner för sina medarbetare. De har en it-miljö som mestadels är Microsoft-baserad, men som kompletteras av andra system, såsom säljstöd och ekonomiredovisning.

Företaget vill ha en enhetlig och lättskött plattform för att gradvis anpassa företagets applikationer till mer mobila arbetssätt, utöver grundfunktionerna mejl och telefoni.

Operativsystemen testades på en Iphone 5S med IOS 7, en Google Nexus 4 med först Android 4.3 och sedan Android 4.4, samt en Nokia Lumia 625 med Windows Phone 8.

E-post testades mot pop-konto, Gmail-konto, lokal Microsoft Exchange Server samt molnbaserad Exchange i Office 365.

Webbläsarna bedömdes manuellt med navigering på mobilanpassade och html5-uppbyggda webbsidor.

Kontorsappar testades med import och redigering av Microsoft Word och Excel-dokument.