De testade systemen

l Android från Google lanserades i september 2008 och har sedan dess stadigt växt i marknadsandelar, mycket tack vare en öppen licensieringsmodell som gjort att det anammats av många tillverkare. Under tredje kvartalet 2013 stod Android för 81 procent av antalet sålda enheter globalt, enligt siffror från IDC.

Android baseras på en modifierad Linux-kärna och bygger till stor del på öppen källkod, med vissa proprietära komponenter. Senaste versionen 4.4 släpptes 31 oktober 2013. Samma system sitter också i surfplattor, men har där ett modifierat användargränssnitt.


Klicka för större bild!

l IOS från Apple finns enbart på Apples egna telefoner Iphone, samt på Apples surfplattor Ipad och mediaspelaren Ipod Touch. Första versionen släpptes i juni 2007, och senaste versionen IOS 7 kom i september i år.

Samtliga Iphone-modeller från
Iphone 4 kan uppgraderas kostnadsfritt. Gränssnittet och systemet är detsamma för Iphone och Ipad, men alla appar är inte kompatibla med bägge, bland annat på grund av skillnader i bildskärmsformat.

IOS är byggt på XNU, samma Unix-liknande kärna som ligger till grunden för OS X.

IOS hade under tredje kvartalet 2013 12,9 procent av marknaden, men det var strax innan nya IOS och lanseringen av nya Iphone-modeller.


Klicka för större bild!

l Windows Phone från Microsoft är uppföljaren till Microsofts tidigare system Windows Mobile, som tillsammans med Symbian dominerade smartphone-marknaden innan IOS och Android tog över. Windows Phone är dock ett helt nytt system och inte kompatibelt med Windows Mobile. Det bygger på delar av föregångarens kärna Windows CE, kombinerat med nya proprietära komponenter.

Första versionen av Windows Phone kom i oktober 2010 och hette Windows Phone 7 för att matcha namnet på den då aktuella Windows-versionen. Nuvarande Windows Phone 8 släpptes i samband med lanseringen av Windows 8. De har dock ingenting gemensamt förutom en del gränssnittsdesign.

Windows Phone hade tredje kvartalet 2013 3,6 procent av marknaden.

Fakta

Ett företag med cirka 500–1000 anställda ska nyinvestera i telefoner för sina medarbetare. De har en it-miljö som mestadels är Microsoft-baserad, men som kompletteras av andra system, såsom säljstöd och ekonomiredovisning.

Företaget vill ha en enhetlig och lättskött plattform för att gradvis anpassa företagets applikationer till mer mobila arbetssätt, utöver grundfunktionerna mejl och telefoni.

Operativsystemen testades på en Iphone 5S med IOS 7, en Google Nexus 4 med först Android 4.3 och sedan Android 4.4, samt en Nokia Lumia 625 med Windows Phone 8.

E-post testades mot pop-konto, Gmail-konto, lokal Microsoft Exchange Server samt molnbaserad Exchange i Office 365.

Webbläsarna bedömdes manuellt med navigering på mobilanpassade och html5-uppbyggda webbsidor.

Kontorsappar testades med import och redigering av Microsoft Word och Excel-dokument.