Utbud

Ser man till antalet alternativ inför inköp är Android det absolut mest intressanta valet. Här finns ett mycket stort sortiment av telefoner från olika tillverkare, som kan passa olika typer av användare. Det är stor variation inte bara i utförande utan också i prestanda, funktionalitet och pris. Vill ett företag köpa in enklare enheter för enklare sysslor och spara på initiala kostnaden finns det bra budgetmodeller.

Det här är både fördel och nackdel. Det negativa är att det varierar även hur Android ser ut och beter sig på telefoner från olika tillverkare, eftersom dessa kan lägga på egna skal på gränssnittet. Det är alltså inte säkert att de anställdas jobbmobiler fungerar på samma sätt som deras privata, trots att båda kör Android. Det kan också förkomma variationer i vilken Android-version som telefonerna har, även helt nya modeller.

IOS och Windows Phone är i stort sett begränsade till en tillverkare vardera och är därför mycket mer enhetligt. För Apples del är det ett medvetet val – det är bara i Apple-produkter du hittar IOS, då de inte licensierar till andra tillverkare.

Tillverkarna räds Windows

Windows Phone hittar du i stort sett bara hos Nokia, men i stället för som i fallet med IOS, där Apple bestämt att bara Apple-telefoner ska få använda det, beror det på att ingen tillverkare vill köra Windows Phone. Enstaka modeller har släppts av Samsung och HTC, men deras huvud-fokus ligger på Android.

Office Mobile var länge det bästa alternativet för kontorsjobb på en telefon, men på senare år är konkurrenterna ikapp i funktioner och kvalitet. Den utmärkta Sharepoint-kopplingen kan dock vara värdefull.

För Apples del finns det egentligen bara två alternativ för nyinköp: dyra Iphone 5S eller halvdyra Iphone 5C. De är mycket snarlika i storlek, format och funktion, men skiljer sig åt i prestanda. Men eftersom äldre Iphone-modeller kan uppgraderas till IOS 7 gratis kan de ändå vara intressanta för ett företag som vill implementera en byod-policy.

I Nokias portfölj av Windows Phone-klienter finns det en bra variation av både små och stora modeller i flera prissegment. Tyvärr saknas i dagsläget modeller med samma höga prestanda och högupplösta bildskärmar som Iphone och bättre Android-telefoner har, men det är på gång under 2014.

Väldigt olika filosofier

De tre systemen representerar tre väldigt olika designfilosofier som kan tilltala olika användare. En it-avdelning vill inte ha supportfrågor från slutanvändare bara för att de är osäkra på hur de ska hantera telefon-en för att utföra vardagliga sysslor. Därför är det viktigt att sådant som det visuella och terminologi känns bekant.

Vad det gäller det här har Windows Phone det svårt, delvis för att väldigt få användare har haft en sådan privat, och därmed inte på egen hand lärt sig hur det fungerar. Gränssnittet är designat för att matcha Windows 8, vilket många användare antingen inte är bekanta med eller inte tycker om. Vi tycker också att de enfärgade app-ikonerna är till Windows Phones nackdel, de är inte lätta att särskilja med en snabb blick.

Fakta

Ett företag med cirka 500–1000 anställda ska nyinvestera i telefoner för sina medarbetare. De har en it-miljö som mestadels är Microsoft-baserad, men som kompletteras av andra system, såsom säljstöd och ekonomiredovisning.

Företaget vill ha en enhetlig och lättskött plattform för att gradvis anpassa företagets applikationer till mer mobila arbetssätt, utöver grundfunktionerna mejl och telefoni.

Operativsystemen testades på en Iphone 5S med IOS 7, en Google Nexus 4 med först Android 4.3 och sedan Android 4.4, samt en Nokia Lumia 625 med Windows Phone 8.

E-post testades mot pop-konto, Gmail-konto, lokal Microsoft Exchange Server samt molnbaserad Exchange i Office 365.

Webbläsarna bedömdes manuellt med navigering på mobilanpassade och html5-uppbyggda webbsidor.

Kontorsappar testades med import och redigering av Microsoft Word och Excel-dokument.