Webbläsare

Webbläsarna i operativsystemen är byggda på respektive utvecklares motsvarighet på pc-sidan och har samma namn.

Google hade länge en separat webbläsare i Android, men har numera bytt till Chrome även här. Det är en viss fördel för den som är ovan vid att surfa på en smartphone, då gränssnittet är det som mest påminner om en bekant webbläsare i Windowsmiljö. Men den är relativt långsam – i Javascript-tester som gjorts på prestandamässigt jämförbara telefoner kommer den till korta jämfört med Apples Safari och Microsofts Internet Explorer.

Än så länge är Flash-stöd fortfarande en viktig komponent för en webbläsare, även om branschen håller på att skifta till html5 för mer avancerat innehåll.

Här har alla tre plattformarna en del problem, så Flash-innehåll i dynamiska webbsidor får de klara sig utan. Det är ett större problem på surfplattor än på telefoner, då sajter oftast har mobilanpassade sidor.

E-post

E-postklienten är den del av telefonen som oftast får mest användning, och fler och fler använder smartphones som sin primära mejlklient.

Systemens e-postklienter är alla mycket snarlika i användarupplevelse och funktion. Håller sig företaget till mer konventionella e-postsystem så har alla tre operativsystemen pålitligt stöd för dem – Exchange, Google Mail, pop- och imap-server och Outlook.com bör inte innebära problem.

Undantaget är Lotus Notes som kräver en egen app och tjänst på serversidan. Notes Traveller heter den, och den är sedan början av 2013 kompatibel med alla större smartphone-operativ. 

Google förvirrar

Google förvirrar något med sina två olika e-postklienter, en generell och en speciell för Gmail. Standard-appen är rätt så begränsad. Det finns signaturhantering och möjlighet att ställa in typsnittsstorleken på appens text, men det är i princip allt som går att individanpassa.

Gmail-appen ser nästan likadan ut, men har en handfull ytterligare funktioner, som trådad mejlhantering, möjlighet att tagga konversationer med etiketter och samma kategorisering av viktiga och oviktiga mejl som i Gmail på webben.

IOS e-post-app har en handfull riktigt trevliga inställningar för att individanpassa klienten. Det går att ställa in längd på förhandsvisning av mejlinnehåll i listan, samt välja om man vill tråda konversationer eller presentera alla mejl i tidsordning.

En något frustrerande detalj är dock att det inte går att bifoga filer. Eller det går, men inte inifrån appen. Du måste till respektive app som hanterar filen för att kunna mejla den.

Fakta

Ett företag med cirka 500–1000 anställda ska nyinvestera i telefoner för sina medarbetare. De har en it-miljö som mestadels är Microsoft-baserad, men som kompletteras av andra system, såsom säljstöd och ekonomiredovisning.

Företaget vill ha en enhetlig och lättskött plattform för att gradvis anpassa företagets applikationer till mer mobila arbetssätt, utöver grundfunktionerna mejl och telefoni.

Operativsystemen testades på en Iphone 5S med IOS 7, en Google Nexus 4 med först Android 4.3 och sedan Android 4.4, samt en Nokia Lumia 625 med Windows Phone 8.

E-post testades mot pop-konto, Gmail-konto, lokal Microsoft Exchange Server samt molnbaserad Exchange i Office 365.

Webbläsarna bedömdes manuellt med navigering på mobilanpassade och html5-uppbyggda webbsidor.

Kontorsappar testades med import och redigering av Microsoft Word och Excel-dokument.