IOS har inget traditionellt filsystem utan varje app sköter lagringen med vattentäta skott mellan varandra. Det går därför inte att hämta en fil till mejl-appen utan den måste delas från bildgalleriet, ordbehandlaren, och så vidare. Det gör också att det är svårt att bifoga många filer i ett och samma mejl.
Det här har inte Android och Windows Phone problem med, eftersom de har en mer Windowslik filhantering. I Windows Phone har användaren också möjlighet att välja om konversationer ska vara trådade eller i kronologisk ordning, men för övrigt finns inga presentationsalternativ.
Samtliga appar hanterar bilagor på ungefär samma sätt. Bilder och dokument visas med fördel i associerade appar.
Konto
I nya Android 4.4 skickar Google med kontorsappen Quickoffice förinstallerad, och de har samtidigt släppt appen för gratis nerladdning för tidigare versioner. Apple erbjuder kontorssviten Iwork som gratis nerladdning för alla nya mobila enheter med IOS 7. Det innebär att alla systemen nu har en varsin kompetent kontorsapp för ordbehandling, kalkyl och presentationer utgiven av tillverkaren av systemet. Så kompetent som den nu kan bli i det begränsade formatet som en smartphone är.
Här finns inte många av de mer avancerade funktioner som man kan få i skrivbordsprogram på en dator, till exempel stilmallshantering, makron och inbäddade media, utan i smartphone-format är apparna designade främst för visning, enklare redigering och skapande av enklare anteckningsdokument.
Sharepoint och säljstöd
Office Mobile för Windows Phone erbjuder den klart bästa Sharepoint-kopplingen på mobiltelefoner just nu, åtminstone vad gäller dokumentdelning. Det är helt integrerat i Office-appen och är ett klart starkt argument för Windows-telefon om företaget använder Sharepoint mycket. Det finns hyfsade tredjepartslösningar för Android och IOS, men de håller inte samma klass och enkelhet.
Det blir också allt vanligare att man använder telefonen till mer än bara samtal, sms, mejl och ett och annat dokument. Stora komplexa organisations- och säljstödsystem som SAP och Salesforce är numera även tillgängliga i mobilt format, liksom fjärrskivbordsklienter för virtuella skrivbord. Åtminstone för de två största plattformarna Android och IOS. Innan du bestämmer dig för Windows Phone bör du inventera om företaget är beroende av specifika sådana appar och kolla upp tillgängligheten. Det finns stöd från ungefär hälften av systemen, och i-bland finns det tredjepartslösningar, men man kan också bli strandad utan en lösning.
Säkerhet och central administration
Säkerheten är en viktig aspekt för dessa mobila datorer. Ser man till traditionella hot från skadlig kod är Android den i särklass mest utsatta plattformen. Det beror på flera saker – ett öppnare system som visat sig vara lättare att hitta säkerhetsluckor i, en app-butik som länge var alltför generöst med att släppa in appar utan tillräckligt viruskoll, och på senare tid dess marknadsdominans. Ska man sprida virus är det ju självklart mest attraktivt att välja den största plattformen.
Android har också ett problem med vad som kallas för fragmentering. Gamla telefoner uppdateras inte med senaste Android-versionen i samma utsträckning som konkurrenterna gör. Distributionen av uppdateringar sköts av respektive hårdvarutillverkare, och det är upp till dem om de tycker att en viss modell är lönsam att uppdatera.
Det finns heller inget krav på att en ny telefon ska ha senaste versionen av Android. Så sent som i mitten av 2013 såldes det fortfarande enstaka budget-mobiler med Android 2.1 och ganska många med Android 2.2. Systemuppdateringar med nya säkerhetsfunktioner och tilltäppta hål är därför ingen garanti. Men så länge man har relativt nya telefoner från större tillverkare, och ser till att installera en virusskyddsapp, så bör man vara säker.
Innehållsförteckning
Ett företag med cirka 500–1000 anställda ska nyinvestera i telefoner för sina medarbetare. De har en it-miljö som mestadels är Microsoft-baserad, men som kompletteras av andra system, såsom säljstöd och ekonomiredovisning.
Företaget vill ha en enhetlig och lättskött plattform för att gradvis anpassa företagets applikationer till mer mobila arbetssätt, utöver grundfunktionerna mejl och telefoni.
Operativsystemen testades på en Iphone 5S med IOS 7, en Google Nexus 4 med först Android 4.3 och sedan Android 4.4, samt en Nokia Lumia 625 med Windows Phone 8.
E-post testades mot pop-konto, Gmail-konto, lokal Microsoft Exchange Server samt molnbaserad Exchange i Office 365.
Webbläsarna bedömdes manuellt med navigering på mobilanpassade och html5-uppbyggda webbsidor.
Kontorsappar testades med import och redigering av Microsoft Word och Excel-dokument.