Inte i orätta händer
Den andra sidan av smartphone-säkerhet är fjärrhantering och policy-kontroll av enheterna, så att inform-ation på dem inte hamnar i orätta händer. Alla tre systemen har bra stöd för de stora fjärrhanterings-systemen från tredje part, som till exempel Mobileiron och Airwatch, som kan användas till att göra allt från låsa en borttappad telefon eller radera dess innehåll till att ställa in komplexitetskrav på lösenord, vilka av telefonens funktioner som får användas, och mycket mer. Via de systemen går det också ofta att distribuera appar till enheterna.
IOS och Windows Phone har bägge inbyggda funktioner för låsning och lokalisering av borttappade telefoner, fast bara för individer, knutet till användarens Icloud-konto för IOS eller Microsoft-konto för Windows Phone.
Google är enda plattformen som har en egen centraliserad fjärrhanteringstjänst för företagstelefoner, men funktionaliteten är såpass begränsad att vi rekommenderar ett av de större tredjepartssystemen för det.
IOS har en mycket intressant funktion i Apple Configurator, ett Mac-program med vilket man kan göra lokala anpassningar av Iphones. Det blir dock ohållbart att sköta med mer än ett par hundra klienter – den som har fler bör i stället hitta en leverantör som kan skräddarsy telefon-arsenalen.
TechWorlds slutsats
Smartphonesystemen är så här i slutet av 2013 mogna, stabila och pålitliga. I alla de viktigaste tekniska aspekterna är de så pass likvärdiga att det inte går att favorisera generellt. Vilket som passar ett företag bäst beror mycket på vilka system man vill att systemet ska fungera med.
Vi ser en fördel i att Windows Phone har en enklare hantering för att koppla Active Directory och Sharepoint till telefonen, men det går även med konkurrenterna, och Windows Phone har tyvärr ett sparsmakat app-utbud för övrigt.
Det blir i stället svårmätbara och mjuka värden som supportbehov och slutanvändarnas tekniska mognad som avgör, kanske till och med ännu luddigare värden som företagskultur.
Vi tror att det är viktigt att de anställda gillar telefonen de får i händerna, annars ökar den omedvetna trögheten för att lära sig dess funktioner och den medvetna viljan att fuska till egna lösningar på behoven.
I slutänden tror vi att öppenhet och flexibilitet är ett bra ledord. Med Android i den mobila maskinparken har it-avdelningen flest verktyg till sitt förfogande, mest möjlighet att bygga egna lösningar och fritt distribuera till klienterna och en bra uppsättning telefoner att välja ibland. Android är segraren i vårt test.
Innehållsförteckning
Ett företag med cirka 500–1000 anställda ska nyinvestera i telefoner för sina medarbetare. De har en it-miljö som mestadels är Microsoft-baserad, men som kompletteras av andra system, såsom säljstöd och ekonomiredovisning.
Företaget vill ha en enhetlig och lättskött plattform för att gradvis anpassa företagets applikationer till mer mobila arbetssätt, utöver grundfunktionerna mejl och telefoni.
Operativsystemen testades på en Iphone 5S med IOS 7, en Google Nexus 4 med först Android 4.3 och sedan Android 4.4, samt en Nokia Lumia 625 med Windows Phone 8.
E-post testades mot pop-konto, Gmail-konto, lokal Microsoft Exchange Server samt molnbaserad Exchange i Office 365.
Webbläsarna bedömdes manuellt med navigering på mobilanpassade och html5-uppbyggda webbsidor.
Kontorsappar testades med import och redigering av Microsoft Word och Excel-dokument.