Virtualisering har under flera år varit ett av de hetaste områdena inom servervärlden. I takt med att Macsegmentet växer intresset för tekniken även för klienten.

I praktiken är det två produkter som slåss om marknaden för Mac: VMware Fusion och Parallels Desktop. Nu har de båda konkurrenterna kommit i nya versioner – läge för ett test!

Inte mycket skillnad

Om du använt någon av föregångarna kommer du inte märka någon skillnad efter installation. Båda applikationerna ser i praktiken nästan exakt likadana ut som tidigare.

I grunden är dessutom konkurrenterna nära nog identiska. Båda programmen har stöd för att köra en lång rad olika operativsystem som gäster. Bland dem ingår numera även Windows 8.1 och OS X Mavericks. Det går alltså att köra en Mac i Macen.

Du kan jobba med gästsystemen i ett fönster, integrerat med värdoperativet eller – i fallet Windows – i Metroläge. Givetvis fungerar även fullskärmsläge om du föredrar att jobba helt i ett system.


Du kan installera Windows 8 i 7-läge direkt i Parallels. I praktiken är det bara en gratis tredjepartsmjukvara som installeras automatiskt för att åstadkomma det här, men det är en bra funktion.

För Linux- och Unix-alternativ är du tyvärr lite mer begränsad. Du kan inte koppla ihop till exempel Ubuntu med OS X – det är en smula underligt eftersom det borde vara relativt enkelt gjort med X11.

Rappare med Fusion

Under ytan har båda blivit en aning snabbare än tidigare. Framför allt diskprestandan har gått upp. Överlag svarar Windows i VMware lite rappare medan Parallels utför operationerna snabbare. 

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning