Största fartskillnaden syns i grafikläget. Windows på Parallels flyter på nära nog perfekt, men under VMware kan operativsystemet ibland hacka till. Det här sker trots identiska inställningar.
Utöver det har batterihanteringen förbättrats i båda produkter. Dessutom är stödet för Thunderbolt, Firewire och Retina-upplösning nu fullgott i såväl Fusion som Desktop.
Att jobba i Windows 8 är enklare i Parallels Desktop än i VMware Fusion. Med Windows 8.1 har det ändå blivit lite bättre, tack vare den nya ”startknappen”, alltså den lilla vita flaggan nere till vänster.
Själva gränssnitten är relativt simpla, som sig bör. Inställningarna är enkla att använda i båda programmen. VMwares upplägg är visserligen lite omständligare att navigera i, men vi blir snabbt vana och hittar det vi söker i båda applikationer.
Igång med ett par klick
Snabbinstallation finns i båda produkter, så du kan komma igång med bara ett par musklick. OS X installerar du från din räddningspartition, övriga operativsystem från skiva eller fil. Har du en boot camp-partition kan du dessutom öppna den rakt av i såväl Fusion som Desktop.
Sitter du med en riktigt kraftfull maskin kan VMware utnyttja kapaciteten bättre. Parallels klarar bara av att hantera 8 virtuella processorer och 16 gigabyte minne, men med Fusion kan du skapa en virtuell dator med 16 processorer och 64 gigabyte minne.
I övrigt är det bara Parallels som kommer med nyheter på funktionssidan, även om de flesta tyvärr är väldigt små. En som är värd att nämna är deduplicering av filer i molntjänster.
Lagrar du filer i till exempel Dropbox kan du länka till samma bibliotek från gäst- och värdsystemet. Du slipper alltså ha en dubbeluppsättning även om du har klienten installerad på båda sidor.