Psst! Du har väl inte missat vårt stora jämförande test av de bästa verktygen för nätverksanalys? Eller Jörgen Städjes test av Wi-Spy, programmet som snokar reda på alla problem i ditt trådlöas nät.

Du har säkert ganska bra koll på hur många servrar, klienter, switchar och brandväggar som finns i nätverket där du jobbar. Men hur komplext är nätverket egentligen?

Det beror på hur man mäter. Om flera centrala servrar har en massa beroenden till varandra blir konsekvenserna av en enstaka systemkrasch mycket större, oavsett om det finns 10 eller 1 000 maskiner i serverrummet.


Tapestry samlar in data genom Openflow i en eller flera mjukvaruswitchar. En sådan switch kan köras på samma dator som Tapestry.

Ger en fingervisning

Tapestry är namnet på ett verktyg för att mäta just sådan komplexitet, och ge en fingervisning om hur snårigt ett nätverk egentligen är. Projektet har startats av nätverksföretaget Infoblox, men verktyget är öppen programvara.

I stället för att titta på antalet noder, kommunikationsvägar och gigabit analyserar Tapestry själva kommunikationen i nätverket. Vi får ut ett network complexity index, nci, ett mätvärde som i princip visar hur många olika grupper av enheter som kommunicerar, och hur många adresser de kommunicerar med. En av de två upphovsmännen bakom nci är Infoblox grundare Stuart Bailey.


Det är lätt att välja just det tidsintervall man är intresserad av att analysera. Användargränssnittet har några uppenbara buggar, men i stort sett fungerar det bra.

Informationen samlas in genom att Tapestry avlyssnar alla dns-uppslagningar som görs över nätverket, men verktyget kan också analysera logg-filer i efterhand.

Tapestry är fortfarande ett utvecklingsprojekt, inte någon färdig produkt. Det märker vi bland annat på att installationen blir något av ett hopkok – vi behöver installera Linux, språket Erlang och mjukvaruswitchen Linc innan vi kan sätta tänderna i själva Tapestry. Både Linc och Tapestry kompileras från källkod.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Projekt: Tapestry
Produkttyp: Trafikanalysator
Kontakt: flowforwarding.github.io/tapestry
Licens: Fri mjukvara (Apache 2.0)
Systemkrav: En eller flera datorer med Linux för datainsamling och analys.
Cirkapris: Gratis

+ Enkel funktionsprincip.
Gratis.
Lätt att integrera i nätverket.
- Krånglig installation.
Mäter enbart dns-anrop.
Kan missa viktig trafik.

BETYG
Nytänkande: 15 av 20
Installation: 10 av 20
Dokumentation: 5 av 20
Användning: 15 av 20
Integrationsmöjligheter: 10 av 20

TOTALT: 55 av 100