– Vår verksamhet bedrivs på ett snarlikt sätt som den hos Sophos, Trend Micro eller Kaspersky. Men vi har våra datacenter på annan ort. Hos Sophos i Oxford har de datacentret några trappor ner från labbet, säger Mikko Hyppönen.

Ett företag i företaget

Trots att de är konkurrenter beskriver forskarna det som en vänlig miljö där man tipsar och hjälper varandra. Säkerhetslabben har en annan inställning än sälj- och marknad. Labbet på F-Secure drivs som ett eget litet företag i företaget.

– Vårt huvudsakliga mål är att hjälpa folk. Det är därför jag jobbar med det här fortfarande, efter 22 år. Man kan bygga spel eller finansiella system, men det är inte lika belönande som det här. Folk kommer till oss i nödläge, och då har vi möjlighet att hjälpa dem. Det är ett nobelt arbete, säger Mikko Hyppönen.

169 203. Marknaden för skadlig kod och sättet som den fungerar på har förändrats kraftigt under det senaste decenniet. Från bus och pojkstreck till regelrätt terrorism, organiserad brottslighet och myndigheter som använder skadlig kod för övervakning.


All skadlig kod man finner analyseras automatiskt, men extra intressanta saker skickas vidare till manuell analys. De extremt duktiga programmerare som tar vid där vill inte vara med på bild.

– Det finns ingen chans att slutanvändarna kan återskapa system och data efter en attack längre, de behöver hjälp och det är väldigt tacksamt att hjälpa dem. Vi får väldigt mycket uppskattning från våra kunder och många skickar julkort varje år.

I ena hörnet av kontrollrummet står ett glasskåp fullt med priser och pokaler från bland andra finska polisen, FBI och Scotland Yard. F-Secures specialister samarbetar ofta med myndigheter och polisväsende för att få fast cyberbrottslingar.