Vad är problemet med att undersöka dagens radiosignaler? Moderna signaler, hoppfrekvensradio, mobiltelefoner, blåtand och wlan kommer i mycket korta pulser och hoppar i frekvens. Flera olika tjänster kan hoppa runt i varandras frekvensband och en enda apparat kan ha flera sändare. Då behövs en spektrumanalysator som kan se korta bärvågspulser. Metageeks Wi-Spy kan just det.


En mikrovågsugn på 10 meters håll stör på kanalerna 7–10 med 20 procent sannolikhet vid en tröskel på –85 dBm. Är accesspunkterna stark-are än så är mikrovågsugnen inget problem, men ligger de kring –80 dBm börjar störningarna orsaka långsammare dataöverföring. Förlitar du dig på en accesspunkt som ligger på –90 dBm kanske den försvinner helt i bruset när någon värmer lunchen. Kommer du närmare ugnen ökar givetvis bruset. Den blå kurvan överst visar att det är bluetooth i farten.

Visar alla otrevligheter

Chanalyzer-programmet startar direkt och visar alla otrevligheter i luften runt omkring dig. *Pling!* Plötsligt framstår allt i ny dager.

Till skillnad från andra övervakningsverktyg, som använder sig av datorns inbyggda maskinvara, nyttjar Wi-Spy en egen extern usb-kopplad spektrumanalysator-mottagare. Den skannar med mycket smalare bandbredd än vad ett vanligt wi-fi-gränssnitt klarar, och håller sig inte till kanalerna utan kan även hitta störningar mellan dessa.


Det är viktigt att man vet hur utnyttjat bandet är när man planerar för nya
accesspunkter. Vid en nivå på –80 dBm är bandet mellan kanal 6–14 utnyttjat till 75 procent och i stort sett oanvändbart till annat. Spektrumet överst visar att trafiken i huvudsak ligger mellan kanal 9 och 13, men att brustratten sprider sig ända ned till kanal 2.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Produkt: Wi-Spy DBx och Chanalyzer
Tillverkare: Metageek
Kontakt: www.metageek.net
Produkttyp: Usb-kopplad spektrum-analysator för trådlösa nätverk
Plattformsstöd: Windows XP/7/8
Protokollstöd: Tillbehörsprogrammet Eye P A arbetar tillsammans med Wireshark (1 000 protokoll)
Cirkapris: 5 400 kronor

+ Fungerar omedelbart. Snabb. Hittar en mikrovågsugn på 10 sekunder. Stöd för Cisco Cleanair. Mycket hög upplösning. Överskådlig paketanalys.
 
- Användargränssnittet
kräver inkörning och goda
radiokunskaper.

BETYG
Funktioner och finesser: 45 av 50
Prestanda: 22 av 25
Användarvänlighet: 20 av 25

TOTALT: 87 av 100