Wi-Spy kan dessutom analysera kortvariga störningar som inte är wi-fi-sändningar. Den kan å andra sidan inte förstå wi-fi-trafik, utan för uppgifter som identifikation och protokollanalys använder man det trådlösa gränssnittet i mätdatorn.
Tar inte hänsyn
Det finns många enheter som sänder på ism-bandet som inte är 802.11 och sålunda inte alls tar hänsyn till trådlösa nätverk. Dessa kan bara betraktas som störningar. Accesspunkter tar hänsyn till varandra och undviker att störa. Det kan man inte säga om exempelvis trådlösa kameror, hörlurar och tangentbord, trådlösa telefoner och olika typer av spionapparater, som babymonitorer. Och mikrovågsugnar.
Trådlösa kameror som inte är medvetna om 802.11-nät är ett gissel. Bilden visar tre sådana som stör ordentligt på åtminstone fem kanaler redan vid –70 dBm. Lösningen på problemet är naturligtvis att använda kameror som är wi-fi-kompatibla.
Det finns ett antal extra programmoduler att köpa till. Inssider är en enklare spektrumanalysator som kan användas på gående fot för att söka fram till exempel accesspunkter som stör varandra och överlappande kanaler. Eye P A används till protokoll-analys – dess överskådliga tårtdiagram är föredömligt.
TechWorlds slutsats
Vi gillar Metageek Wi-Spy DBx. Den är billig i förhållande till andra liknande produkter, och den gör precis det den ska. Den är dessutom mycket övertygande.
Produkt: Wi-Spy DBx och Chanalyzer
Tillverkare: Metageek
Kontakt: www.metageek.net
Produkttyp: Usb-kopplad spektrum-analysator för trådlösa nätverk
Plattformsstöd: Windows XP/7/8
Protokollstöd: Tillbehörsprogrammet Eye P A arbetar tillsammans med Wireshark (1 000 protokoll)
Cirkapris: 5 400 kronor
BETYG
Funktioner och finesser: 45 av 50
Prestanda: 22 av 25
Användarvänlighet: 20 av 25