Ibland är du inte stark nog för att klara jobbet själv. Ibland har du helt enkelt inte resurser att nå ut på internet med tillräcklig kraft. Då finns det en hjälpande hand att tillgå, vad man kan kalla en ”internethulk”.
Akamais driftcentral Network Operations Command Center på huvudkontoret i Cambridge nära Boston. Här strömmar data in från alla datorhallar jorden runt och här styr man om flöden och hittar trender. Tre liknande centraler finns på hemliga platser.
Vi har blivit väldigt kräsna när det gäller internetinnehåll i dag. Folk har vant sig vid strömmande, högupplöst video utan hack och webbplatser som svarar bara man knäpper med fingrarna.
Mer flimmer, mer ljud
Samtidigt vill annonsörer och tv-bolag fläska på med allt mera rörligt och flimrande innehåll, mera högupplösta bilder och högkvalitativt ljud i flera kanaler. Det rimmar illa med de allt överskuggande begränsningarna hos internet: bandbredden och latensen.
Och oavsett hur mycket nätverksresurser du skaffar finns det alltid de som vill störa din verksamhet och tvinga dig att nyttja din dyrköpta kapacitet till att absorbera deras attacker.
En e-handlare har helt enkelt inte råd med nedtid, utan måste alltid vara åtkomlig. Starttiderna för en webbplats måste ned under en sekund för att vi ska vara nöjda. Får vi vänta mer än 10 sekunder på en e-handelsplats, som kanske står under attack, går vi vidare till nästa.
Lösningen är att antingen skaffa sig intrikata filter och strategier, eller låta någon annan med större resurser ta hand om attacken.
Akamais ”intelligenta plattform”. Servrarna ute i kant-en kallas för edge-servrar – den stora kraften i nätet finns i kanten, och skulle någon ta en stor tugga av kanten genom att attackera, finns det massor av kant kvar som kan hjälpa till och vidmakthålla dataflödet. Det finns inte något botnät som klarar av att sänka Akamais 2 500 datorhallar, så ddos är inget problem.
Plattformen är egentligen inget annat än en stor cache. Alla webbsidor, filmer och annat finns alltid hos kundens ursprungsserver och hämtas alltid därifrån första gången, under Akamais övervakning. När kunden vill ändra på sin sajt kan han göra det utan att ta kontakt med Akamai. Det nya utseendet cachas så snart någon börjar använda sig av sajten nästa gång. Det här är en stor fördel för nyhetssajter. När de lägger ut en nyhet cachas den inte förrän den första läsaren hämtar nyheten.
När data väl hämtats en gång, lagras det i Akamais cacheservrar över hela världen. Där får det ligga tills liggtiden är ute. Det kan röra sig om en minut eller ett år. Det här förfarandet har fördelen att man inte behöver lagra data som aldrig hämtas från ursprungsservern. När en fil väl hämtats en gång styrs alla fortsatta hämtningar om så att de går från Akamai i stället för från ursprungsservern. Det enda alla märker är att det går betydligt fortare.
Dessutom samtalar de 2 500 hallarna alltid med varandra och försöker utröna vem som för tillfället har snabbast förbindelse till en viss plats, varefter trafiken styrs från den hall som har bäst förbindelse. Ett kabelbrott eller om trafik mellan två operatörer inte fungerar, hittas automatiskt och kringgås. Därför är plattformen självläkande.
Man kan säga att driftcentralen i Boston befinner sig mitt i nätet, men i övrigt finns ingen central datorhall. Den enda centrala funktion Akamai har är de servrar som används för fakturering.
Innehållsförteckning
Grundat: 1998
Högkvarter: Cambridge, Massachusetts, USA
Verksamhet: Distributionsnätverk för internettrafik (content delivery network) med 2 500 datorhallar i 80 länder världen över. 165 000 servrar hanterar 2 biljoner anrop per dag. 6 000 nya servrar tillkommer varje månad.