Inbyggt i systemet finns också förberedelser för att kontra problem av olika sorter. Skulle en förbindelse drabbas av nedtid kan plattformen skicka data runt problemet eller mata ut samma data från någon annan stans.
Vi pratar med Akamais Nordenchef Per Sterner.
Hur kommer det sig att Akamai står för en tredjedel av all världens internettrafik?
– Det är västvärldens otroliga beroende av strömmad video som tvingat fram detta. Tv går över från marksänt till internet. Det är en jätterevolution. Vi ligger väldigt bra till i Norden, här har vartenda barn en Ipad. Sedan finns det länder som ligger efter, men när de kommer ikapp blir det hett.
– En annan intressant trend är Netflix och andra betaltjänster. Akamai har helt enkelt hjälpt till att få bort piratkopieringen eftersom vi möjliggör för seriösa betalsajter att distribuera enkelt. Det blir så billigt för gemene man att man inte orkar piratkopiera. Videoströmningen har gått om peer-to-peer-trafiken i USA. Priset för video har äntligen blivit det rätta. Man kan också se på våra användargrafer att när en populär tv-serie som ”Skavlan” eller ”Bron” sänds, då ökar trafiken väldigt.
Vad betyder sådan dominans? Akamais serverparker måste hanteras med försiktighet annars skulle ni kunna åstadkomma enorm skada på internet.
– Vi har säkerhet i flera lager. Våra servrar kör Linux och koden som körs ovanpå är vår egen. Den är inte öppen och inte släppt på internet, det gör servrarna svårhackade. I och med att vi cachar åt USA:s försvar har vi väldigt strikta regler för vem som har alla åtkomstkoder. Dessutom försöker vi stänga alla portar och använda vanligt säkerhetstänkande, säger Per Sterner.
– Personalens tillgång till plattformen är också väldigt hårt styrd. Jag som Nordenchef kan inte göra något alls på plattformen, utan det sköts av vissa konsulter, som även de har begränsad tillgång.
– Antag att någon vill stänga en datorhall. Den personen skickar då en förfrågan till driftcentralen där man undersöker om förfrågan är giltig och utför åtgärden. En anställd skulle inte kunna sitta en fredagskväll och stänga hallar bara på skoj. Naturligtvis skulle en verkligt elak konsult ändå kunna ställa till skada, som på vilket annat företag som helst. Men en av fördelarna med Akamai är att det inte spelar någon roll om en hel hall stannar. Systemet tolererar det.
Är det sant att er storlek gör att ni kan absorbera alla ddos-attacker?
– Vi insåg detta för ett par år sedan, och för något år sedan släppte vi vad vi kallar Kona Site Defender. Är man exempelvis en bank eller en organisation som är intressant att störa, kan man teckna ett avtal som skyddar webbplatsen, även om Akamai inte används som cache för webbplatsen i fråga.
I Akamais integritetspolicy står det klart och tydligt att om man använder sig av en av Akamais servrar kommer man att spåras. Så sker hos många företag i dag.
Skulle Akamai göra på något annat sätt än andra företag?
– Det här är en stor fråga i Europa, särskilt i Tyskland är den brännande, alltså: Kan man lita på amerikanska företag? Vi ägnar oss inte åt datalagring åt någon à la Dropbox, inte heller har vi några mejlservrar vars innehåll skulle kunna avslöjas. Vi kör inte heller någon annans programvara, utan vi accelererar och distribuerar information som redan finns på internet. Informationen har redan publicerats av kunden. Visst cachar vi bilder av Volvos bilar på våra servrar i Australien, men de cachas ändå av operatörerna som vill avlasta sina nät. Vi får ofta frågan: ”Om vi nu skriver på kontraktet, kommer våra data att ligga cachade någonstans?”
Innehållsförteckning
Grundat: 1998
Högkvarter: Cambridge, Massachusetts, USA
Verksamhet: Distributionsnätverk för internettrafik (content delivery network) med 2 500 datorhallar i 80 länder världen över. 165 000 servrar hanterar 2 biljoner anrop per dag. 6 000 nya servrar tillkommer varje månad.