Men det är väl för att få sina data cachade som man skriver på kontraktet?

– Javisst. Men en del förstår inte, och är oroliga för att deras information kan spridas på internet. Men den ska ju spridas på internet! Det är en väldigt vanlig missuppfattning. Vi avkrypterar inte trafik, vi har inga kryptonycklar och trafiken lagras aldrig, utan hålls bara i primärminne. Öppnas en bur kring säkrade servrar i en datorhall, bryts strömmen och data försvinner ur primärminnet. Vi har inte ens nyckeln till de säkrade burarna. Skulle NSA komma och begära ut ip-adresser kommer vi att vägra lämna ut dem, men eventuellt kan vi tvingas ändå, enligt amerikansk lag.

– Det går att lagra data i vårt system Netstorage, och då kan man välja att data inte får lagras utanför EU, men om det är kritisk information är vår rekommendation att inte lagra den hos oss, så bortfaller det problemet.

Spårning är sajtägarnas sak

Men hur är det med spårningen av e-handelskunder? Är det Akamais problem?

– Alla operatörer kan spåra lika väl som vi. Men insamling av data om e-handelskunder är sajtägarens sak. I de fall vi cachar åt banker ser vi aldrig den krypterade trafiken.

Akamai grundades 1998 av två amerikanska matematiker, Daniel Lewin och Tom Leighton, och många i ledningen kommer från de matematiska fakulteterna på universitetet MIT.

År 2000 startade man stiftelsen Akamai Foundation som ska främja intresset för matematik genom att dela ut stipendier och sponsra matematikhändelser på universitet.

– Man vill göra matematik till ett intressant skolämne i USA. Man delar också ut ett Daniel Lewin-pris i en matematiktävling varje år, till minne av grundaren som dödades i 11 september-dåden, berättar Per Sterner.

Finns det någon konkurrent som kan bräcka er i storlek?

– Man kan säga att vi har en stark ställning på marknaden, men vi har konkurrens i alla nischer. Det finns andra som sysslar med videoströmning, det finns vissa som är starka på att driva e-handelsplatser, det finns några som är starka på att accelerera banktrafik, säger Per Sterner.

– Våra vänner i branschen håller oss hela tiden på tå och ser till att vi inte kan ta för bra betalt. Level3 Communications och Limelight Networks är till exempel stora på videoströmning.

– Amazon är också inne på vårt spår. Man skulle kunna tro att Amazon är en konkurrent, men vi är snarare goda kolleger. Vi har våra edge-servrar på 2 500 olika ställen, hos Telia, hos TDC och så vidare, i alla länder. Amazon gör något helt annat. De har något tiotal datacenter jorden runt och erbjuder datakraft på kran. Vem som helst kan hyra en server hos dem för en kort tid, som ett universitet som behöver datakraft tillfälligt för ett projekt. Dessutom kan man lagra data hos Amazon och köra beräkningar på det. Vi fungerar inte alls så. Vi har våra servrar nära kunden och strömmar data till dem.

Fakta

Grundat: 1998
Högkvarter: Cambridge, Massachusetts, USA
Verksamhet: Distributionsnätverk för internettrafik (content delivery network) med 2 500 datorhallar i 80 länder världen över. 165 000 servrar hanterar 2 biljoner anrop per dag. 6 000 nya servrar tillkommer varje månad.