På webbplatsen för Nimsoft Monitor Snap utlovas guld och gröna skogar. All övervakning man kan behöva, dessutom helt gratis när man använder den för upp till 30 enheter. Det låter lite för bra för att vara sant.


CA Nimsoft Monitor Snap är gratis att ladda ned och använda. Det fungerar för upp till 30 enheter – sedan kan man köpa betalversionen av Nimsoft Monitor och återanvända sin konfiguration.

När man tittar närmare, visar det sig att det man kan övervaka är enbart Windows-baserade system, och varje applikation som ska övervakas räknas som en ”enhet”. Men trots de begränsningarna låter systemet fortfarande intressant för små företag som kör sin serverpark helt på Windows. En samlad och enkel lösning för övervakning är alltid värd att lägga en del tid på att få till.

Att ladda hem programmet går smidigt, och själva installationen är heller inget problem.

Men när vi sedan vill se vad som finns att konfigurera är det hela genast mindre intuitivt. Det finns en hel del menyer och knappar att leta bland, och någon dokumentation för att komma igång står inte att finna. Det krävs ett antal försök, men så småningom lyckas vi få Nimsoft Monitor Snap att leta upp de enheter vi kan tänkas vilja övervaka.

Vad är en enhet?

En enhet kan som sagt vara en applikation, till exempel en webbserver eller en databasserver. Det kan också vara själva servern som applikationen ligger på, eller dess nätverksgränssnitt, eller en enstaka databas.


Det finns snygga presentationer av vad man kan göra med Nimsoft Monitor Snap på CA:s webbplats. Mer djupgående dokumentation är det däremot ont om.

Här sköter sig Nimsoft Monitor Snap fint så tillvida att det faktiskt lyckas identifiera vad som finns, och har inbyggda förslag till vad som kan vara intressant att ta reda på om respektive enhet.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Produkt: CA Nimsoft Monitor Snap
Tillverkare: CA Technologies
Kontakt: tinytw.se/monsnap
Licens: Proprietär
Begränsningar: Kan användas för upp till 30 enheter (servrar, applikationer, nätverksgränssnitt, etc)
Support: Användargemenskapen
Cirkapris: Gratis

+Enkelt att installera och starta.
Snygga presentationeri användargränssnittet.
- Inte helt lättbegripligt gränssnitt.
Dåligt med dokumentation.
Fungerar endast på Windows.

BETYG
Funktioner och finesser: 13 av 25
Installation och konfiguration: 12 av 20
Användargränssnitt och dokumentation: 7 av 20
Skalbarhet: 2 av 20
Prisvärdhet: 10 av 15

TOTALT: 44 av 100