Är tomten en mytisk figur eller en verklig person? Är hans arbetsmetoder verkligen rimliga eller tillhör de magins område? Har nissarna en dräglig arbetsmiljö? Hur skaffar han fram foder till renarna? Kan man måla med schackrutig färg?
Det här är brännande frågor som kräver ett svar inför julstöket och de förväntansfullt tindrande barnaögonen, som trötta av Facebook och fallande fåglar, lugnar sig kring den alkoholfria glöggen, nötterna och allehanda gotter upphängda i julträdet, där barnen i yttersta spänning väntar på berättelsen om Jultomten och hans renar.
Bild: Disney.
Men välinformerade barn av i dag kräver mer än förr i tiden. I dag vill de absolut veta om Tomten är miljövänlig, om hans verkstad uppfyller alla miljökrav, om datorspelen är CE-normerade och om några djur får lida under hans årliga paketutdelarfärd.
De vill också veta om hans verksamhet i ett fredat område som Nordpolen inte påskyndar den globala uppvärmningen. Allt detta måste en ansvarsfull, modern förälder ha nöjaktiga svar på.
Naturligtvis är Tomten verklig. Det måste han ju vara, annars skulle väl inte så många tro på honom? Hans existens har bevisats om och om igen ända sedan fornkristen tid. Han har förekommit svensk mytologi, så länge sådan funnits nedtecknad. Ja, ingen har naturligtvis sett honom personligen, men det behöver inte betyda att han inte finns. Har du träffat Mahatma Ghandi personligen kanske, en person av samma dignitet som Tomten? Nej, men det betyder inte att Ghandi inte har funnits.
Allt tyder på att Tomtens teknik är betydligt mera avancerad än vad vi tänker oss till daglig dags. De rena volymerna med julklappar hans medarbetare måste framställa på relativt kort tid, den enorma hastighet han måste prestera för att hinna dela ut alla julklappar under julaftons natt, allt detta pekar på en organisation av oanade mått och en logistisk förmåga som DHL och Schenker bara kan drömma om. Dessutom har Tomten lyckats hemlighålla verksamheten fullständigt, så länge mänskligheten har funnits.
Sankt Nicolaus. Antik grekisk-ortodox ikon.
Tomten har i kristenheten överförts på helgonet Sankt Nicolaus, en helig grekisk man som sägs ha fötts 280 efter Kristus. Han blev känd på grund av sin givmildhet, till exempel genom att han kastade in påsar med guld genom fönstren till skuldsatta personer. Detta ska ha givit upphov till myten om Sankta Claus.
Nikolaus är också omtalad för att ha utfört mirakler under sin livstid. Det sades till exempel att han kunde befinna sig på flera ställen samtidigt, något som dagens Tomte har stort behov av.
Sannolikt är inte jultomten av människoras, eftersom han åldras väldigt långsamt – kanske en odödlig ras – eftersom har alltid har sett gammal ut. Föddes han kanske sådan? Har han egna, speciella gener, eller är han en människa som genmodifierats av norrskenet och de laddade partiklar som faller ned i området norr om norrskensovalen?
Nissarna verkar ju heller aldrig komma över femårsåldern. Har någon sett en tomte i målbrottet kanske? Kanske är ett människoliv bara som en sekund för Tomten?
Radarbild av tomtens framfart över USA. Notera de inkommande Mirv-robotarna norrifrån. Bild: Norad
Det slutliga beviset för att Tomten finns, står den amerikanska radarkedjan Norad för, som varje år i juletid lägger missilspårningen åt sidan och ägnar sig åt tomtespaning, och publicerar resultaten för allmänhetens bästa. (Här kan man också se hur Norad har lyckats med bra pr, där myndigheter som NSA har misslyckats totalt.)
Vi vördar sålunda Jultomten samtidigt som vår moderna teknik håller på att driva bort honom från hans naturliga marker. Förr eller senare kommer han att behöva reagera på detta, och hans reaktion kan mycket väl komma att ge våra barns tindrande, förväntansfulla tomtetro en svår knäck.
I de följande artiklarna i den här serien, med början på söndag, ska vi titta närmare på vad Tomten utsätts för i modern tid, men också hur han elegant har löst en del tekniska frågor som förvånat vetenskapen genom tiderna.
God jul!
Utredningar om tomtens fart och färd:
tinytw.se/daclarke
Norad spårar tomten:
www.noradsanta.org
tinytw.se/trackwiki