Snabb framställning av leksaker till barnen torde vara ett av de svåraste problemen man har att angripa på Tomtens verkstad. Man har inte särskilt lång tid, ett par veckor på sin höjd, på sig att framställa hundratals miljoner leksaker som ska distribueras över en stor del av världen.

Barn älskar tydligen schack

När tomtens nissar ska tillverka schackbräden behöver de ett effektivt sätt att måla dem schackrutiga. Man kunde naturligtvis tänka sig screentryck eller bläckstråleutskrift, men när Disneys forskare undersökte Tomtens verkliga arbetsmetoder för sin banbrytande dokumentärfilm om Tomtens verkstad, ”Santa’s Workshop” från 1939, framkom det att den tomtetekniker (han hette Nisse) som var ansvarig för schackbrädenas ytbeläggning, använde sig av en mycket radikalare metod: schackrutig färg.

Färgen applicerades manuellt, medelst pensel, för givetvis är ett handmålat schackbräde att föredra framför ett industriellt massframställt bräde. Handtillverkade produkter har högre affektionsvärde än enkel massproduktion.


Bild: Disney.

Denna procedur har fascinerat alla tekniker sedan den dag den avslöjades för världen, och man har i allmänhet antagit att det antingen är något magiskt på gång eller att Disneys forskare bara har hittat på. Det går inte att skapa en färg som är schackrutig redan från början!

Helt fel, skulle modern forskning påvisa. Inte nog med att det går att måla schackbräden direkt, man kan måla vilket motiv som helst utan större ansträngning, bara man håller sig till svartvitt.

Svart färg på vit botten

En metod man kan använda är en ferrofluidisk färg, alltså en färg med magnetiska komponenter, i princip mycket finmalt järnpuder.


Ferrofluid. Bild: Sachiko Kodama.

Bilden visar hur en ferrofluidisk vätska bär sig åt i magnetfält – den står rätt ut från magneternas poler. Det viktigaste är dock dess förmåga att dras till de magnetiska polerna och undvika områdena runt omkring.

Man kan tänka sig två metoder att måla schackbräden med olika typer av ferrofluidika.

Med metod ett tager man ett bräde som redan är grundmålat vitt och lägger detta på ett bord med ett mönster av inbyggda magnetpoler som är arrangerade så att det finns en nordpol intill en sydpol där det ska vara svart och ett hålrum med avsaknad av magnetfält där det ska vara vitt.

När man stryker på färgen kommer denna att dras till de magnetiska områdena, och bara man låter brädet ligga ett tag kommer färgen att börja stelna på de magnetiska ställena och schackbrädet kan tas bort från magnetbordet och få torka i en ugn.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning