74 400 nissar måste ha mat

Hur får tomtenissarna något i magen? De måste ju leva också. Vi känner som tur är tomtefolkets matvanor ganska väl. Deras diet, tomtegröt, består av ris. Det är inte för inte som ris är den vanligaste grödan i världen.

Ris till 74 400 nissar kan lätt köpas från Kina utan att det märks i världsekonomin, och mjölken till gröten står renarna för. Undertecknad har själv druckit renmjölk, i samband med att jag tog mitt renkörkort, och kan försäkra att det smakar utmärkt.


Renkörkort är nödvändigt vid framförande av ren och släde.

Tiderna kräver allt bättre planering


Tomten ser över sin färdplan dagen innan han börjar sin färd jorden runt. Bild: Michael Kucharek.

Tomten är inte längre ensam i luftrummet. Det är uppenbart att Tomtens flygningar kräver mycket avancerad färdplanering och flygtrafikkontroll. Det kan inte finnas hur många slot-tider som helst vid NPIP, North Pole International Airport. Förmodligen handlar det om start och landing i formation från de under-isiska startbanorna. Men hur högt kan Tomten och hans renar flyga? Vi förutsätter att han är en syreandande jordvarelse. Högre än tiotusen fot är olämpligt.


Bild: SVT.
Tomtens flygfärder måste koordineras med mänsklig flygtrafik, som här vid SACC, Santa Air Traffic Control Central.

Polbyte – en möjlig utväg

Det kommer en dag då Nordpolen blir allt för utforskad för att vara en säker hemvist för Tomten. Han kommer att tvingas relokera. Vad vore naturligare än att han tar hela verksamheten till Sydpolen, detta i stort sett ännu outforskade område?

Där finns miltals med tjock, fin, transparent is att gräva ned verkstaden i, ingen oth-radar och i stort sett bara pingviner som tittar på.
Eftersom det är osannolikt att Tomten genererar neutriner i sin dagliga verksamhet kommer han att förbli oupptäckt av de stora neutrinoteleskopen därstädes.

Framtidens jular är säkrade!