Året lider mot sitt slut. Dags för sista krönikan för 2013. Min första tanke var att titta i backspegeln på vad som hänt under året. Men det kändes trist och uppgivet. Det känns lättare att acceptera att allt som varit har varit och saker är som de är.

Det viktiga är vad som händer just nu och i framtiden. Eftersom en ständigt närvarande fråga under 2013 varit it-säkerhet, inte minst övervakning, är det där jag hoppas att vi får se ett helt nytt tänk.

Det finns bara en global lösning och den stavas transparens. Privat­personer, företag och myndigheter måste på ett tydligt sätt informeras om vad det kan innebära att använda sig av en viss tjänst eller leverantör.

I dag göms tvetydiga formuleringar om hur information lagras, spåras, registreras, säljs till annonsörer och lämnas ut till myndigheter, bakom luddiga avtal långa som Stephen King-böcker.

Givetvis sker detta av rent kommersiella skäl. Det är inte världens mest effektiva reklam att lyfta fram att man planerar att behandla sina användare som en handelsvara eller ett plank att spika upp annonser på. Toppa det med att tydligt förklara att de avser att lagra vad du klickar på och var du geografiskt befinner dig när du gör det, och ännu fler potentiella kunder kommer att dra öronen åt sig.

Jag är, till skillnad från allehanda nättroll, inte av åsikten att myndigheter och brottsbekämpande organ ska hålla sina fingrar borta från internet. Det behövs snarare mer närvaro där för varje dag som går. Men de behöver också uppvisa en viss transparens i sitt arbete. Är det för mycket begärt att klart och tydligt få veta att vi kan övervakas, och att vi därefter får fatta våra beslut utifrån det underlaget?

Transparens behövs uppenbarligen också hos tillverkare av system, program och hårdvara. Inga mer dolda bakdörrar tack! Här kan transparens översättas med öppen källkod. Genom ökad insyn kommer det bli självsanerande. Med miljoner ögon som kan kontrollera koden blir det svårt att lägga in sådant som inte hör hemma där.

Därför tror jag att 2014 kommer att bli ett Klondike för öppen källkod och öppna ritningar. Inte minst gäller det för Android, och därmed Google, som kommer nästla sig in i princip överallt. De kommer att gå från att inneha i runda slängar tre fjärdedelar av smartphonemarknaden till att styra kylskåp, hemlarm, bilar och alla tänkbara funktioner på arbetsplatsen.

Google kommer utan att ens behöva anstränga sig att snabbt roffa åt sig marknadsandelar innan konkurrenterna ens lämnat startgroparna. Öppet är lätt att komma igång med, och lätt att anpassa efter varje specifikt behov. Android kommer givetvis att vara onödigt kraftfullt för flertalet enheter och funktioner som ska bli en del av det vi kallar sakernas internet, men det är ett bra exempel på lyckad öppenhet.

Men självklart har även det här mynt­et en baksida. Transparensen som kan garantera att säkerheten byggs och används på rätt sätt, innebär också en uppenbar säkerhetsrisk när utvecklingen tar fart på riktigt.

Lösningen? Samarbete i stor skala mellan stora aktörer som förstår vikten av att sätta den globala utvecklingen framför sin egen kortsiktiga. Men det är väl kanske för mycket begärt, även i jultider.

Fakta

  • Bra tajming: Säpo offentliggör att de vill övervaka svenskars mobil och internetanvändande. God jul och gott nytt paranoia-år.
  • Årets bästa julklapp: Fick bli en ny Apple TV, trots allt.
  • Finders keepers: Bitcoin-skaparen Satoshi (vem/vilka/vad han nu är) beräknas sitta på bitcoins till ett värde motsvarande 1,3 miljarder dollar.