Linux har sin givna plats i serverhallen, och det förekommer sedan länge här och var på skrivbordsdatorer men ligger långt efter Windows och Mac OS i marknadsandel.

När det gäller inbyggda system har det däremot hänt saker på senare tid. Inte så att det inte funnits Linux-baserade prylar tidigare, men nu verkar det som om de tar allt mer av marknadsutrymmet.


Daniel Stenberg

– Trenden är tydlig överallt, säger Daniel Stenberg, konsult på Haxx, ett företag inriktade på realtidssystem, inbyggda system och nätverkssystem.

– Öppen källkod-os är generellt växande. Jag arbetar främst med inbyggda system, och inom det området är numera öppna os det vanligaste. Bara för några år sedan valde man slentrianmässigt olika rtos, realtidsoperativsystem, i stället.

Allt fler väljer riktiga os

Det är också tydligt att allt fler tillverkare av inbyggda system som gått mot att använda sig av riktiga, fullskaliga operativsystem – och då är valet så gott som alltid Linux.

Trenden märks även i företagens behov av utbildning, berättar Martin Rawet, produktutvecklare på STF Ingenjörsutbildning.


Martin Rawet

– Vi ser en stark trend inom Linux för operatörslösningar, kommunikationslösningar och komplexa säkerhetskritiska inbyggda system. Vi genomför i dag fler företagsutbildningar inom dessa områden än vad vi gjorde för ett år sedan, säger han.

Google kritiseras

En viktig del av trenden är förstås Android-telefonerna, som ju bygger på Linux. Google kritiseras ibland för att utnyttja Linux som plattform men tvärt­emot tanken med öppen källkod stänga in sina kunder i system som bara ger tillgång till Googles egen spegling av världen. Men telefonerna bidrar kraftigt till att etablera Linux som förstahandsvalet för inbyggda system.

Men trenden handlar inte bara om Android. Allt fler företag verkar också förstå att det lönar sig att bygga på Linux, och att bidra till Linux utveckling.

– En majoritet av världens smartphones kör Linux, fortsätter Daniel Stenberg. Linux genom gen-ivi kommer snart att finnas i var och varannan bil, och det dominerar redan i tv-apparater. Sammantaget är tendensen tydlig: Ska man arbeta med inbyggda system kommer man att arbeta med Linux de närmaste åren, oavsett om det handlar om telefoner, bilar eller smarta hus.

Ett av de områden där Linux numera dominerar är i smartphones, framför allt för att Android bygger på Linux. Källa: Gartner, november 2013.