När en dator, telefon eller surfplatta uppgraderas med ny och bättre hårdvara brukar den aktuella tillverkaren allt som oftast slå på stora trumman, men så var inte fallet med Microsofts Surface Pro 2 som nyligen uppgraderades i all tysthet.

Enligt den ursprungliga specifikationen ska surfplattan vara utrustad med en Core i5-4200U-processor på 1,6 gigahertz, men flera kunder har nu upptäckt att de senaste exemplaren har en Core i5-4300U på 1,9 gigahertz. Det är kul för dem som har fått den uppgraderade versionen, men andra kunder känner sig kanske lurade.

Tack vare den nya processorn har också turbohastigheten ökat från 2,6 till 2,9 gigahertz och grafikfrekvensen från 1,0 till 1,1 gigahertz. Core i5-4300U för också med sig en rad nya finesser som exempelvis Intel VPro, Intel TSX-NI och trusted execution.

Nyhetssajten BetaNews.com har kontaktat Microsoft för att ta reda på vad som ligger bakom uppgraderingen och fick då följande svar: ”Microsoft gör rutinmässigt små förändringar på interna komponenter under en produkts livstid, något som baseras på flera faktorer såsom samarbeten med återförsäljare, tillgänglighet och värde för våra kunder. Genom att justera hård- och mjukvara arbetar vi för att försäkra att produktupplevelsen förblir utmärkt”.