Alla avlyssnar

Naturligtvis, annars vore de korkade. Fd. KGB är inga dumskallar, det ska ingen tro. Kan NSA trolla ut uppgifter ur de tyska och ryska mobiltelefonnäten så kan alla andra göra det som antingen själva har bakdörrar in i servrarna eller kan köpa data av någon som behöver pengar.

Men Sverige är ett före detta socialistland och det är fortfarande tabu att tala illa om Ryssland. Det finns de som tänker, men de är få: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/naivt-att-inte-se-det-ryska-militara-hotet_7567576.svd. Det här är verkligen läskigt, men väldigt få funderar på det.

Vad tror du händer med dina mail som du skickar till USA? Först åker de iväg via Öresundsbron till Danmark och där lyssnar Politiets Efterretningstjeneste. Därifrån går de vidare till Tyskland och där lyssnar den merkelska Sicherheitsdiensten. Sen vidare till Amsterdam och där finns det holländska öron. Därefter tar de vägen till England, för vidare befordran ut på en atlantkabel, men innan dess har GCHQ förmodligen fått ta del av dem. När mailen kommer till USA kommer de NSA till del.

Eller, det gör de inte, för de struntar i dig. Fatta. Du är inte tillräckligt intressant för att allvärldens underrättelsetekniker ska ägna en mikrosekund åt dig och dina bullrecept, bantningsproblem, fotbollsresultat eller dagisvåndor.

Den dag läget övergår till kris och Sverige står inför ett yttre hot, ska vi vara väldigt glada för att vi har en avancerad underrättelsetjänst. Istället för att gny och gnälla föreslår jag att du skaffar och läser ”Svenska kryptobedrifter” av Bengt Beckman och drar slutsatser om varför FRA skapades och den nytta vi har haft av det.

NSA och FBI är emellertid dåliga på PR. Jag tror att de skulle behöva en reklambyrå. Inte för sitt arbetes skull utan för att minska spänningarna i samhället.

 
Varför spårar det alltid ur till USA-hat?

USA-hatet har gått väldigt långt. Nuförtiden kan USA eller dess allierade i princip inte göra något alls, så finns det någon som kan vrida och vända det till något dåligt. Och så fortsätter hatsalvorna på Internet och i pressen.

Nyligen blåste det en del på Filippinerna och landet blev plötsligt i behov av en hel massa nödhjälp och logistik. Det hände inget på ett par dagar. Sen kom USA och lade ett hangarfartyg utanför kusten och amerikanska flygledare tog över trafikledningen på flygplatsen i Tacloban. Den svenske reportern på plats sade i morgonekot 2013-11-13:

– Nu när USA har tagit över flygtrafikledningen är det betydligt bättre ordning och amerikanska hjälptransportplan landar hela tiden.

En mängd länder har ställt upp med ekonomisk hjälp, som Australien, Japan, EU, Sydkorea, UAE med flera. USA skänkte M$20 2013-11-13, vilket var mer än alla de andra länderna. Det övertrumfas bara av Asian Development Bank som gav M$23. 2013-11-15 toppade Australien med M$28. Vi får se om USA kan bräcka det.

Men kommer USA att få internationellt erkännande för detta, eller blir det bara det vanliga, att president Obama kallas för skurk och alla hatar den amerikanska Försvarsmakten? Kan inte USA göra något som är bra? Förmodligen inte. Har ett land hamnat i hatzonen är det mycket svårt att komma ur. Nu när NATO-styrkorna drar sig ur Afghanistan, ökar opiumproduktionen våldsamt. Och så hamnar problemet hos oss igen.

Slutsats
Spioneri, kryptering och forcering har funnits med oss sedan romartiden. Jag förstår inte varför folk är så irriterade nu. Eller, det kanske jag förstår. Det handlar om dålig utbildning, fullständig avsaknad av historiska kunskaper och inget intresse för teknik och vetenskap.

Att det inte finns intresse från vanliga slask-media att stävja myndighetshatet förstår jag. De tjänar pengar på det, men att ingen alls från myndigheternas sida är intresserad, förvånar mig. Det är en utbildningssak och man kunde tro att vi svenskar, eller de som är ansvariga för att utbilda oss, insåg att det skulle vara fördelaktigt om befolkningen hade en realistisk-teknisk syn på verkligheten. Men det verkar inte vara så. Vi har fått en nation av horoskoptroende hypokondriker som är rädda för allt och som helt förkastar vetenskap och hårda fakta.

Internet har tagits över av vilseledande hatspridare. De outbildade, enligt förra stycket, riskerar att lyssna mera på de upprörande flashiga konspirationsteorierna än på den bistra verkligheten, som inte alls är lika trendig, blinkande, blänkande och lättbegriplig.

Och precis som med NSA-övervakningen har problemen med positionering av mobiltelefoner varit känt ända sedan Apple tvingades berätta om det för X år sedan. Är det någon som lyssnar? Är det någon som tar varning? Undervisar skolorna om det? Nej. Nej. Nej. Men skyll dig själv då, eller stäng av positioneringen, för erkänn: Du behöver inte veta var du finns på en karta varje sekund.

Varför är lilla du intressant för företagen? För de vill ha dina köpvanor, dina färdvägar och dina åsikter, för att kunna sälja, sälja och sälja. Men ge dem inte möjligheten då!!!

Världen är inte snäll. Ingen är go’ och rar mot gulliga Sverige, som aldrig gör en fluga förnär. Det här är inte längre ett land av Anita, Televinken och Beppes godnattstund. Det är en skjutning i veckan i en svensk stad. Var kommer vapnen ifrån? Var kommer pengarna ifrån? Var kommer knarket ifrån? Telekomsamhället har en skyldighet att ställa upp och hjälpa till att ta reda på det.

Den stora frågan är vad man ska göra åt näthatet? Den andra stora frågan är om någon är intresserad av att göra något åt näthatet?

Just because you're a psychopath, it doesn't mean they aren't out to get you.