I november anordnade Cisco online-konferensen Internet of Things Roundtable, där det bland annat talades om framtiden för internet of things, sakernas internet, och analysföretaget IDC presenterade en undersökning kring ämnet.

Vill kalla det något annat


 

Det talas mycket om sakernas internet, men Bernd Heinrichs, chef för industriella lösningar på Cisco i Europa, berättar under konferensen att hans företag snarare vill kalla det internet of everything, alltings internet.

– Internet of everything är mer än bara saker. Här kopplar vi upp sakerna för att generera data. De data vi får används sedan i någon process som i sin tur levereras via en applikation till användare, säger han.

I Bangalore, Indien, undersöker Cisco ett nytt sjukvårdssystem som använder just den här tanken som grund.

– Ungefär 600 människor flyttar till staden Bangalore varje dag, vilket resulterar i att det varje kvartal behövs ett nytt sjukhus. För närvarande saknas ungefär tolv–tretton tusen läkare i staden, berättar Bernd Heinrichs.

Diagnos utan läkarbesök

Han menar att man för att lösa det här problemet behöver it-baserade smarta sjukvårdslösningar som gör att patienter kan få vård och diagnosticeras med hjälp av medicinska instrument utan att behöva besöka sjukhuset. Det här är bara ett av några exempel han nämner som redan finns och prövas världen över.


Vernom Turner, IDC

Vernon Turner, forskningschef på analysföretaget IDC, berättar att man under de senaste åren jobbat med att förstå värdet av sakernas internet och inom vilka områden det skulle kunna spela en stor roll i framtiden.

– Ungefär 210 miljarder saker kommer att vara uppkopplade år 2020 enligt vår undersökning från oktober i år, och intäkterna kring det antas nå upp till 8 000 miljarder dollar, säger Vernon Turner.

Men både han och Bernd Heinrichs betonade vikten av ett fungerande så kallat ekosystem inom sakernas internet för att prognosen ska kunna bli verklighet. 

– Ekosystemet består av intelligenta system som behöver få tillgång till en anslutning, plattform och till slut finnas tillgängliga för användare via applikationer, säger Bernd Heinrichs.

Det behövs alltså ett samarbete mellan företag inom alla dessa områden för att kunna erbjuda de bästa förutsättningarna för utvecklingen av sakernas internet.

Standard bra på alla sätt

Bernd Heinrichs nämner även fördelar med att gå mot en gemensam standard, det skulle göra att sakernas internet blir billigare, säkrare och bättre på alla sätt.

Trots att 212 miljarder enheter antas vara uppkopplade om sex–sju år så menar han att detta bara är början.

– Mycket i världen är fortfarande inte uppkopplat. Det kommer hända mycket framöver, inte bara inom industrin som vi har fokuserat mycket på, utan också i övriga samhället.