Jag installerade om min dator för några veckor sedan, och noterade att installationen av Windows 8.1 i första hand vill använda ett molnbaserat Microsoft-konto för inloggning. Genom att använda samma konto på flera enheter synkroniseras det mesta mellan enheterna på ett mycket bekvämt sätt. Jag lagrar numera också de flesta av mina filer i Skydrive, som jag kan nå från vilken enhet som helst.

Detta är förklaringen till varför molntjänsterna kommer att ta över under 2014 – man får fördelar och bekvämlighet utan att behöva underhålla någon egen infrastruktur.

Varje användare av en modern mobiltelefon eller platta är van vid att produkter hämtas direkt från internet och att data från appar lagras hos externa leverantörer. Den yngre generationen kommer att förvänta sig samma smidighet på jobbet, annars kommer de att hitta egna lösningar och troligen strunta i företagets policy på området.

Office 365 är en av Microsofts snabbast växande produkter, det har formligen exploderat i införandetakt under slutet av 2013.

Google Apps är också på stark frammarsch, så Google är en tuff konkurrent till Microsoft i molnet. Att driva sin egen e-postserver kommer troligen att kännas ganska gammalmodigt om bara något år.

Det dyker också upp allt fler leverantörer av serverdrift i form av iaas-tjänster, allt från de stora Amazon EC2 och Windows Azure till mindre och lokala spelare som värmländska Ipeer. Om din kärnverksamhet inte är att ha ett serverrum, så känns det högst tänkbart att vissa serverroller kommer att placeras i någon form av molntjänst.

Jag är också övertygad om att vi ser nya områden för molntjänster under 2014. Molnbaserade vdi-lösningar kommer garanterat att dyka upp mer och mer. Microsoft sätter käppar i hjulen med sina gammalmodiga licensregler för klient-os, men tjänster som Amazon Workspaces, VMwares uppköp av Desktone och de ihärdiga ryktena om Microsofts Mohoro gör att jag är ganska säker på att vi snart kan köra även klienter i molnet. Men med vilken prestanda?

Vi ser också allt fler backup-lösningar som placeras i molnet. Tänk dig att aldrig mer behöva fundera över hur du ska återställa din serverpark om en rejäl katastrof skulle inträffa, en där även din backuplösning försvinner. En ganska skön känsla, eller hur? Såväl Symantec som Veeam lägger en hel del arbete på att utforma lösningar för detta just nu.

Möjligheterna medför också nya hot. Du blir helt beroende av din internetförbindelse, du är utelämnad till leverantörens sla-avtal och det finns integritetsfrågor som måste undersökas.

Men min tro är ändå att molnet är det nya slagfältet. Det är där det kommer att avgöras vilka företag, leverantörer likväl som kunder, som har en framtid.