Igår rapporterade TechWorld om att tusentals svenskars information finns fritt tillgänglig på internet. Detta på grund av att Asus, och andra router-tillverkare, har bristfälliga och otydliga inställningsguider och funktioner som gör det svårt för en användare utan djupare förståelse att ställa in routern. På Flashback visade sig användare både från sina sämsta och bästa sidor.

Då vissa efterfrågade att det skulle läggas upp privata bilder från de öppna diskarna gick andra in och skapade en ny mapp på drabbade personers hårddiskar som de döpte till "DIN HÅRDDISK HAR HACKATS - SE ÖVER DINA INSTÄLLNINGAR". På så sätt hoppades de kunna uppmärksamma folk om den potentiella risken att deras filer blir stulna.

TechWorld har arbetat hårt för att sprida informationen om det här allvarliga säkerhetsproblemet och under morgonen uppmärksammades det även i Expressen. Vi upprepar budskapet: har du kopplat in en hårddisk till din router för att använda den för åtkomst över nätet, gå omgående in och se över dina inställningar. Åtkomsten ska vara begränsad, ingenting annat.

Tidigare under dagen pratade vi också med säkerhetsexperten Anders Nilsson på Eset. Han var mycket upprörd över att tillverkaren ens använde en sådan här inställning på sina konsumentprodukter.

- Behöver en sådan inställning överhuvudtaget finnas på en konsumentprodukt? Hur många vill, eller behöver, helt öppet kunna dela sin hårddisk med alla på internet? undrade han.

I sanning en fråga som många tillverkare måste se över i framtiden.