Så har diskussionen om att upplåta före detta tv-spektrum till dataöverföring blossat upp i Sverige också. I USA har det som vanligt varit känslosamma vädjanden från tv-kändisar om att låta tv-bolagen ha sina frekvenser kvar, trots att allt färre använder dem.

Det handlar om att den nya standarden dvb-t2 som ska användas för marksänd hd-tv tar något mindre frekvensutrymme än den nuvarande dvb-t, och frekvensutrymme är dyrt eftersom det är en ändlig resurs.

Så nu vill marknaden, alltså SVT samt film-, sport- och reklam-tv-bolagen, att vi ska slänga ut våra gamla platta tv-apparater och köpa nya som klarar dvb-t2, bara för att få ultra hd-tv som kräver specialapparater.

Det kommer inte att hända, av samma anledning som att 3d-tv inte blev populärt i stugorna. Dagens tv-apparater är tillräckligt bra för de flesta. De som sitter på kabel-tv-nät kommer ändå att få en dvb-t2-dekoder utan kostnad, om behovet skulle uppstå.

Om vi nu ändå ska byta kodningsstandard, varför inte göra något radikalt och skilja transport- och applikationslagren åt? Varför ska man ha en nationell infrastruktur för en enda applikation?

Man borde ha en lagermodell som osi-modellen. Transport- och applikationslagren ska inte blandas. Om tio år har vi i vilket fall inget behov av marksänd tv. Med ett vettigt 6g-nät, eller vad det nu blir, kan man strömma hur många radio- och tv-stationer som helst, plus internet, till badstranden i en form av broadcast-ip och mobildata i kombination för alla applikationer.

Regeringen har ett uttalat mål att 90 procent av de svenska hushållen ska ha internet på 100 megabit per sekund till år 2020. Bra idé. Digital-tv är i det närmaste överspelat, de pengarna hade man kunnat använda till att bygga en vettig fiberinfrastruktur i stället. Därför kan ju alla vara med och sända på 700 megahertz-bandet, bara de enas om en infrastruktur, särskilt med tanke på hur tv-tittande i mobilerna ökar. Spelar det någon roll för tv-bolagen hur deras innehåll distribueras, om man ändå ska byta kodningsteknik? Se till att det finns en bredbandig bärare för alla sorters data i stället. Argumentet att det blir svårt att nå ut till folket med tv-sändningar haltar lite eftersom alla datorer numera räknas som tv-mottagare.

Detsamma gäller dab-radion som ingen egentligen har någon nytta av, eftersom fm-radio är tillräckligt bra och det finns många miljoner väl fungerande fm-radioapparater ute i stugorna. De tilläggstjänster man kan få av dab kan man lika gärna få via en internetkanal, som redan finns, fast såväl som mobil. Annars blir det ytterligare en nationell infrastruktur för en enda tjänst. Om 20 år har fm-radion förmodligen dött ut som sändningsform och då kan man helt enkelt lägga ned fm-bandet och återanvända det till något nyttigare.

Då kommer all radio, tv, internet, navigation och videotjänster via 6g-nätet.
För övrigt: Det har varit en del mumlande bland webbkommentar på sistone om ”varför skriver Städje så där” och ”han slösar med sitt intellekt på såna enkla grejor” och liknande. Gå inte och håll dina artikelidéer för dig själv! Plita ned dem någorlunda utförligt i ett mejl och skicka till mig på jorgen.stadje@techworld.se.

Fakta

Hissat
Nu har de digitala stölderna av digital valuta börjat – bitcoin-rånarna slår till här och var. När brottssyndikaten börjar intressera sig betyder det att valutan slutligen accepterats som betalningsmedel, så att det är lönt att lägga ned brottsresurser på att knycka den.

Dissat
PISA 2012 är riktigt tråkig läsning för Sveriges del. Svenka skolban leser alt sämmre. De ser man innte minnst på kåmmentarena i IDGs kåmmentarforumar. Fortsetter de så här kan dem snart innte lesa sin eget födelsatesst. Sverje hammnade på tretiskjunde platts i lesföstålse.