Aktörer inom molnbranschen tror allt mer på att paas kommer att slukas upp av de två andra molnmodellerna iaas och saas, något som eller mindre bekräftas i rapporten ”Is paas becoming just a feature of iaas?” författad av 451 Research Groups analytiker Jay Lyman.

Sedan tidigare har flera iaas- och saas-leverantörer rullat ut paas-liknande funktioner som gör att kunderna kan bygga applikationer på sina tjänster. Den ledande saas-leverantören Salesforce.com erbjuder exempelvis Force.com.

Eftersom paas erbjuder en metod för att bygga applikationer och iaas- och saas-lagren hostar appar, är det naturligt att dessa marknader flyter samman. Iaas- och saas-leverantörer släpper paas-tjänster för att ge kunderna ett helhetspaket.

Det är visserligen bra för slutanvändarna, men Jay Lyman men att det kan leda till att renodlade paas-leverantörer konkurreras ut. ”Det är tydligt att paas befinner sig i en pressad situation och att de kan komma att ersättas av iaas underifrån och saas ovanifrån”, skriver Jay Lyman.

IDG News