Förra veckan publicerade Windowsbloggaren Paul Thurrott uppgifter som säger att Windows 9 kommer att presenteras under Microsofts utvecklarkonferens Build i början av april. Flera analytiker menar dock att man inte ska ha för höga förväntningar på den nya versionen.

Paul Thurrot lämnade inga ytterligare detaljer om hur Microsoft föreställer sig Windows 9, men enligt tidigare rapporter kan vi vänta oss att startmenyn kommer tillbaka till skrivbordet samt att det blir möjligt att köra startskärmsappar på densamma. Han anser för övrigt att uppgraderingen är mycket avgörande för Microsoft och att de använder siffran 9 för att distansera versionen från föregångarna.

Den senaste Windowsuppdateringen som släpptes i oktober fick namnet Windows 8.1, och de flesta analytikerna förväntade sig att den namnkonventionen skulle gälla för åtminstone ytterligare en generation innan man gick vidare.

– Siffrorna är bara ett spel. Vem säger att Windows 9 kommer att vara särskilt annorlunda? Siffran ligger i betraktarens ögon och är till syvende och sist artificiell, säger Gartners analytiker Michael Silver.

– De vill få bort siffran 8 ur folks huvuden, fortsätter Michael Silver. Han påpekar också att man inte ska ha för stora förväntningar på Windows 9.

Wes Miller på Directions on Microsoft tonar ned förväntningarna för dem som tror att Microsoft kommer att lägga om kursen och återgå till ett mer traditionellt skrivbord.
– Om folk förväntar sig att fokus återgår till skrivbordet kommer de att bli mycket besvikna.

Under Microsofts Build-konferens hoppas Wes Miller på att få en känsla för hur mycket Microsoft kommer att avvika från den strategin.
– Om de gör det är det ett erkännande från Microsoft att operativsystemet har det lite kämpigt, säger han.

IDG News