Om du som jag jobbar mycket med att fjärrstyra servrar vet du hur jobbigt det kan vara att hålla alla dessa, ibland väldigt ologiska, servernamn i huvudet. Det gäller speciellt om du jobbar mot olika företag eller när antalet servrar verkligen sticker iväg.

Verktyget Mremoteng har en lösning på detta ytterst vanliga problem i it-teknikerns vardag. Det används nämligen för att skapa en samlad punkt för alla dina fjärrskrivbord, oavsett protokoll.

Tyvärr verkar verktyget enbart finnas tillgängligt för Windows-installation vid skrivande tillfälle. Jag hade gärna sett en lika stor plattformsflora som antal protokoll tillgängliga för fjärrstyrning.

För er som redan är lite sugna på att testa applikationen så ber jag er hålla ut till ni läst klart artikeln, men jag kan avslöja att redan efter 10 minuters användning insåg jag att det här är en applikation som jag kommer använda flitigt.

Välbekant gränssnitt

Om du är en erfaren Windows-användare kommer du att känna igen dig i Mremoteng. Det är väldigt lätt att skapa en trädstruktur med mappar och kopplingar efter eget tycke.

En ny koppling skapas med nästan samma inställningar som en Windows RDP-koppling. Jag säger nästan, för den har några, väldigt välkomnande skillnader gentemot Windows egna RDP-klient, till exempel 16-bitars färger för prestanda och inga skrivarvidarekopplingar.

De här inställningarna är förstås väldigt lätta att redigera, men jag hittar däremot ingen global inställning som kan gälla för alla nya RDP-kopplingar – ett litet misslyckande i min bok. Nu är jag ganska nöjd med det som anges från början, men om man till exempel jobbar mot endast Linux-servrar hade det underlättat att kunna ändra standardprotokollet.

När jag väl fyllt i mina grundläggande uppgifter för kopplingen, till exempel namn, ip/fqdn, användarnamn och lösenord, är det bara att dubbelklicka på objektet och sessionen laddar oerhört snabbt mitt skrivbord. Om man vill laddas sessionen i applikationens fönster i helskärm, men som standard laddas skärmen i programmet.

Gränssnittet är som sagt välkänt, men jag kan inte låta bli att samtidigt tänka på hur gammalt det känns nu i tidsåldern med Ribbons, touchskärmar och Windows 8.1.


Ett välbekant gränssnitt, men kanske lite gammalmodigt. Utvecklaren behöver nog en designer med kunskaper om den nya Windows-layouten.

Många protokoll

En av Mremotengs stora fördelar är alla olika versioner av fjärrskrivbord som stöds. RDP, vnc och ssh finns på plats, men även Citrix ICA-protokoll, telnet, https och några till. Dessutom finns det en funktion där man kan välja att koppla på externa applikationer.

Importfunktioner för befintliga kopplingar finns också att tillgå. Då genom Active Directory, nedsparade RDP-sessioner eller portskanningar. Alla kopplingar som du skapar i din filstruktur oavsett protokoll läggs i en xml-fil.

Vid första anblick fick jag en chock och trodde att alla mina fjärrskrivbord sparades i ren text, men vid närmare undersökning såg jag att filen innehåller endast några taggar i fritext och sedan var resten krypterad data. Det finns även en avancerad funktion som ska kryptera allt i connection-filen där alla mina kopplingar ligger.


Massor av protokoll finns att välja på direkt under varje koppling. Integration för Putty-klient och andra applikationer finns i inställningsmenyn.

TechWorlds slutsats

Mremoteng är ett väldigt trevligt program som fyller ett behov som jag tror många systemadministratörer har i dag. För att kamma hem full pott hade behövts bland annat större plattformsutbud, ett uppdaterat utseende och möjlighet att ändra standardinställningar, men i övrigt är det en lysande applikation som gör det som utlovas och lite till.

Fakta

Produkt: Mremoteng
Version: 1.72
Produkttyp: Organisationsverktyg för fjärrskrivbord
Utvecklare: Felix Deimel, Riley McArdle
Kontakt: www.mremoteng.org
Plattformsstöd: Windows XP eller senare
Licens: Gnu gpl v2
Pris: Gratis (öppen källkod)

+Många inställningar och protokoll.
Krypterad data.
Snabbt!
 
- Gammaldags gränssnitt.
Inga globala standardinställningar och få övriga inställningar. Endast till Windows.
 

BETYG
Funktioner: 40 av 50
Prestanda: 25 av 25
Användarvänlighet: 18 av 25

TOTALT: 83 av 100