Omedelbart olagligt

Min gissning är att teleportering kommer att bli olagligt ganska omedelbart efter att det uppfunnits, eftersom det finns anledning att misstänka att tekniken kan användas för olagligheter, till exempel för att duplicera guld, pengar och knark, skicka misshagliga personer ut i cyberrymden eller ”stråla in” en bomb in i regeringens högkvarter.

Här bortser vi helt från att det kostar mera energi att framställa kopian än man har råd att fundera på.

Teleportering av kt-typen kan bli juridiskt ohållbart. Antag att man låter bli att förstöra originalet – man skapar alltså en kopia av sig själv. Väldiga juridiska problem uppstår om det finns två kopior av en viss person. Vem ärver vem? Vem har makten?

Flera mottagare – flera kopior

Antag vidare att man har fler än en mottagare som lyssnar på samma sändning? Då blir det ännu flera kopior av föremålet.

Eller antag att man teleporterar guld eller atombomber, och pirater avlyssnar överföringen och matar ut en dröse guld eller bomber åt sig själva. Mycket problematiskt.

Möjligheten att kopiera mat kommer förmodligen göra att allt jordbruk avstannar – kan man kopiera mat finns inget egentligt behov av att arbeta. Det kommer att växa upp fabriker som massteleporterar mat enligt kt-metoden, och skulle man behöva en teleportör till, så teleporterar man bara fram en med kt.

Mottagarna kan placeras ut där maten behövs bäst, alltså mitt i stora befolkningscentra, eller i ”snabbköp” tänkte jag skriva, men ett bättre ord är kanske avhämtningsställe, eftersom maten inte kostar något. Men det resonemanget gäller bara tills var och en har en teleportör hemma.

Teleportering har den fördelen att ingen längre behöver kriga för att få mat eller rikedomar, men å andra sidan kommer pengar inte att vara något värda efter ett tag. Det enda som är värt något är teleportörerna. Det blir alltså kring tillgången till dessa som de framtida krigen kommer att stå.

Eftersom ingen behöver arbeta för att få pengar för att få mat, bortfaller behovet av en stat som samlar in skatt för att förse en regering och ett försvar med medel för att kunna arbeta. Allt behov av distribution och logistik bortfaller.

Ingen behöver resa fysiskt

All persontransport bortfaller eftersom ingen behöver resa fysiskt längre. Tycker man inte om platsen man befinner sig på kan man enkelt teleportera sig någon annanstans. Då bortfaller behovet av stater och länder.

Det mänskliga samhället som vi ser det kommer att upplösas.

Makten får den som kan kontrollera tillgången till teleportörerna, teleporteringsnätet eller -metoden och de som styr energitillgången. Makt får också de som kan tjuvlyssna på nätet och stjäla det som sänds, eller göra kopior av det som sänds. Se bara på de tecknade seriealbumen ”Linda och Valentin” av Christin & Mezières, där de två agenterna ägnar sig åt att fara runt i rumtiden och övervaka olagliga rum-tid-aktiviteter.

Inget större än elementarpartiklar

Kvantteleportering, eller entanglement, är något helt annat, det finns i vår värld och kan påvisas. Som det ser ut för närvarande kan man bara teleportera enskilda fotoner, eller snarare tillståndet hos en foton till en annan, och den avsända fotonen förstörs i processen. Det rör sig alltså om öt/mbt eftersom det måste finnas en mottagare också, som kan undersöka den teleporterade fotonen.

Det går för närvarande inte att teleportera något som är större än en elementarpartikel, och inte heller sambandet mellan flera elementarpartiklar, som exempelvis hur två protoner samverkar, eller hur en atomkärna är sammansatt.

Första framgången var ett misstag

I september 2011 trodde forskare i Italien att de hade upptäckt ett sätt för elementarpartiklar att färdas fortare än ljuset utan att förbruka oändlig energi. Snabbt fylldes internet av braskande rubriker om att partiklarna hade teleporterats eller färdats genom en extra dimension och därigenom brutit mot den speciella relativitetsteorin. Det pseudovetenskapliga svamlet steg till oanade höjder.

Svaret var tyvärr enklare än så. Någon hade slarvat med dragningen av en fiber från den gps-antennen som gav realtiden i det italienska labbet, så Italien tycktes gå 73 nanosekunder före Schweiz. När man rättade till felet uppförde sig neutrinerna som helt realistiska, normala, snälla partiklar som gick med ljushastigheten.

Den uppenbara lösningen

I avsaknad av oändlig energi finns det ändå en lösning: virtuella resor. Då menar jag inte videokonferenser, utan liv, arbete och möten i helt omslutande, övertygande virtuella världar. Spelfantasterna är redan på väg dit med sina Oculus Rift och tredimensionella spelmotorer.


Shoppingsugen? Testa en virtuell butik. Bild: Perfect Store

Utan att teleportera sig till kontoret, semesterorten, månen, den dyrbara butiken i London eller vad som helst, ska man kunna gå runt i syntetiska världar som i möjligaste mån ska likna de verkliga, motsvarande.

Man ska kunna prata med kollegor, som motsvaras av naturtrogna avatarer, sitta i ett virtuellt fikarum och äta virtuella bullar och dricka virtuellt kaffe, eller gå runt i en virtuell butik och prova kläder, eller vad som helst.
Subspace communication, the next best thing to beaming there!