LibreOffice är en avknoppning av Openoffice.org och är nu en av de två grenarna på ett litet utvecklingsträd. Den andra grenen är Apache open office som konkurrerar med Libreoffice om uppmärksamheten. Den här gången är det Libreoffice som har kommit ut med en ny release.

Det finns två riktigt stora nyheter. Den första är att det nu är möjligt att editera docx-dokument och spara tillbaka dem utan att formatteringen förstörs. Det betyder att Libreoffice nu bör vara möjlig att använda på ställen där tidigare endast Microsoft office var möjlig.

Den andra stora nyheten är att Calc, Libreoffices kalkylprogram, har fått en helt ny motor. Dels är lagringen numera helt omgjord så att minnesåtgången är kraftigt reducerad, dels kan man använda ett grafikkort för att göra massivt parallela uppdateringar av celler. Detta är ett resultat av att AMD beslöt sig för att sponsra Libreoffice, något vi har skrivit om tidigare här i Techworld.

Libreoffice 4.2 har också integrerats med Windows 7 och 8, något som de tidigare har fått kritik för att sakna. Bland annat har stödet för Windows taskbar förbättrats och det har tillkommit stöd för senast editerade dokument.

Libreoffice 4.2 har bättre integration med Windows 7/8.

Även för företag som vill använda Libreoffice finns det flera förbättringar. Den största är antagligen att man nu kan administrera en större installation genom att låsa inställningar via så kallade ”Group policy objects” i Active directory. Man har även lagt till ett förenklat installationsprogram som gör att många misstag kan undvikas.

När det gäller interoperabilitet kan man notera ett importfilter för Apples presentationsprogram Keynote. Man har också nya importfunktioner för andra äldre Mac-format som Acta Mac classic, Wordperfect works, Macdoc och flera andra. Det finns även import för många ebokformat, däremot fortfarande inte epub.

Som vanligt finns det nu också stöd för fler språk än tidigare. Kurdiska finns i många varianter och de har nu fått ett mer organiserat stöd. I övrigt är det mest ganska avlägsna språk som ngäbere och kumyk som är nya. Även stavningskontroll har förbättrats för flera olika språk, däribland svenska och danska.

Länkar
Visuell release note med många bilder
Detaljer om förbättrat stöd för docx