Psst! Du missade väl inte första delen av Radioskolan? Där lär du dig allt om hur trådlöst egentligen fungerar! Kika också på vår guide till hur du sätter fart på ditt trådlösa nät. Eller är du kanske mest intresserad av hur du ska få ditt nätverk att knäcka dina grannars?
Att bygga ett trådlöst nätverk kräver betydligt mer eftertanke och planering än att etablera ett trådbaserat nätverk. Det trådlösa nätverket bygger på radiokommunikation, och den påverkas av saker som hur byggnaden ser ut, vilka material den är uppbyggd av, vilka möbler och annan inredning som finns i den, och hur människorna rör sig i byggnaden.
Det krävs en del grundläggande radiokunskap för att få till ett bra och balanserat trådlöst nätverk. Vi gick igenom de grunderna i förra delen av den här artikelserien i TechWorld 10/2013, och nu är det alltså dags att tillämpa kunskaperna. Vi ska gå igenom de olika stegen, titta speciellt på dem från ett radiotekniskt perspektiv, och se vilka vanliga fällor man bör undvika.
Det första du bör göra innan ens första accesspunkten är uppackad är att undersöka byggandens ritningar. Vilka väggar är bärande, och därmed säkerligen mer svårforcerade för radiovågorna? Vilka mått är det på olika utrymmen? Vilka material har används i bygget?
Ritningen kommer ge dig en bra startpunkt, men utgå från att den inte stämmer. Är det ett äldre hus du ska installera nätverket i är sannolikheten stor att det har gjorts ändringar som inte är införda i ritningen. Det kan vara enklare ändringar, till exempel att innerväggar har rivits ned eller satts upp, men det kan även vara lurigare saker som att en tidigare ägare av någon anledning ville ha en metallyta på väggen. Metallskikt kanske sitter kvar under de nya gipsskivorna, vilket skulle ha förödande konsekvenser för dina radiovågor att komma fram.
Så granska ritningarna, men ta inget för givet, och gå ut och titta i byggnaden och var beredd på att överraskas.
Radiovågor tränger igenom nästan alla material, men olika material dämpar signalen olika mycket. Dessutom dämpas signalen olika beroende på frekvens och hur tjockt materialet är.
En radiovåg tar sig relativ lätt igenom en gipsvägg eller en glasskiva, men en betongkonstruktion eller en tjock murad vägg utgör en tuffare utmaning.
En betongvägg är vad man kallar en bättre absorbent än en gipsvägg (se separat ruta). För trådlösa nätverk är en bra absorbent en dålig sak, eftersom energin i radiovågen försvinner och din täckning och kapacitet blir lidande. Vill du däremot bygga ett ljudisolerat rum är en bra absorbent något man gärna vill ha.
Titta i taket också
När du ändå är ute och promenerar runt i ditt tilltänkta installationsobjekt, glöm inte bort att titta i taket. Kan accesspunkter monteras under taket, eller måste de gömmas? Och i så fall, vad finns det under takskivorna? Det kan finnas stålkonstruktioner som sprinklersystem eller andra detaljer som försvårar för radiovågorna.
En viktig aspekt som många glömmer när man planerar sitt trådlösa nätverk är absorbenten vatten. Vatten absorberar radioenergi effektivt, det är därför mikrovågsugnen fungerar så bra – det märker du själv om du provar att mikra en torr knäckebrödsmacka och sedan en saftig kanelbulle.
Du måste därför hålla utkik efter stora vattenmassor. Ett akvarium eller vattentank är lätta att hitta, men de där 50–100-literspåsarna som går omkring i kostymer och kjolar är besvärligare. En människa består till stor del av vatten och är ur ett radioperspektiv en besvärlig faktor att ta hänsyn till. En mindre folksamling som kommer i vägen för din radiovåg absorberar den effektivt och hindrar den från att nå fram. Ju fler som är i vägen för radiovågorna, desto mindre av signalen kommer kunna nå fram.