För några dagar sedan kontaktades TechWorld av programmeraren Roman Digerberg som berättade att han hade hittat allvarliga säkerhetsluckor i IOS. Bland annat påstod han att det var möjligt att skicka ett anonymt textmeddelande som visas på låsskärmen, även om denna är inställd på att inte visa meddelanden.


Programmeraren Roman Digerberg upptäckte sårbarheten i IOS av en ren slump.

Han berättade också att det var möjligt att manipulera siffran som markerar antal röstmeddelanden, eller att bara sätta en röd punkt där som användaren inte kan ta bort. När TechWorld pratar med honom, berättar han mer:

Hur upptäckte du det här?
- Det var av en ren slump. Jag skrev ett program i C# till min gps-tracker, som skulle underlätta programmeringen av den. Av misstag skickade jag sms:et till min Iphone som då började pipa och visa konstiga meddelanden på skärmen. Snart förstod jag att jag hade skapat ett monster.

Vad gjorde du då?
- Jag har varit i kontakt med Apple, både via mejl och telefon, men de verkar helt ointresserade av detta. Jag har funderat på att lägga ut programmet på nätet snart. Folk kommer börja göra harakiri med varandras telefoner, men varför ska man bry sig om inte ens Apple gör det?

Han berättar också att han fått erbjudanden från flera företag som vill köpa programmet för att använda det för annonser, eftersom det inte går att ignorera de meddelanden som dyker upp på skärmen.

Han erbjuder sig att demonstrera hur det funkar och TechWorlds nyhetsredaktör lämnar ut sitt telefonnummer. En kort stund senare börjar det hända saker i hans telefon:

Uppenbarligen massor av människor som försökt ringa de senaste minuterna. Märkligt nog säger röstbrevlådan att det inte finns några nya meddelanden.

Men det står ju fortfarande att det är 250 personer som ringt. Och det försvinner inte, vad vi än testar.

Roman Digerbeg ringer upp för att kontrollera att det fungerade. Under vårt samtal skickar han fler meddelanden:

Sannerligen en mycket bra uppmaning. Men kanske inte så kul om annonsföretag får tag på tekniken och börjar med massutskick som inte går att ignorera eller stänga av.

Efter att vi tagit skärmavbilder, plockar han bort allting på några sekunder.
- Du kan inte ta bort det, det är bara jag som kan det, förklarar han.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning