Den del av Linuxvärlden som följer Red Hats evangelium har redan tidigare bytt till startupsystemet Systemd. Kvar fanns fritänkarna Debian som alltid tänker efter både två och tre gånger innan de bestämmer sig för något omvälvande och de distributioner som bygger på Debian, samt Ubuntu.

Ubuntu som ursprungligen byggde helt på Debian har under senare år valt att gå sin egen väg på flera sätt. Bland annat har de tagit fram ett eget startupsystem – Upstart – som var alternativ två i Debians lilla dispyt.

I förrgår skrev vi om att Debian efter en lång och infekterad debatt bestämt sig för att följa majoriteten och också börja använda Systemd. Därmed skulle väl egentligen frågan vara klar för Ubuntu hade som sagt redan tidigare gått ifrån At&t:s gamla startuppsystem.

Men idag kom något överraskande en blogg från Ubuntus grundare Mark Shuttleworth med titeln ”Losing graciously” där han meddelar att Ubuntu nu kommer att följa efter de andra. Mark skriver bland annat:

-”Från mitt perspektiv så är det faktum att bra personer var klart splittrade i frågan en indikation på att båda alternativen [Systemd eller Upstart, min anmärkning] skulle fungera bra båda två. Jag litar på att de nya förvaltarna av pid 1 kommer att ta sitt ansvar lika seriöst som upstartteamet har gjort.”

Därmed torde frågan om uppstartsystem i Linux vara definitivt avgjord.

Länkar
Losing graciously